home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Itthon-otthon
Talpai Lóránt
2018.05.06.
LXXIII. évf. 18. szám
Itthon-otthon

​​​​​​​Új honismereti program — Összeomolhatott a hegy az atomkísérletek miatt — Banánba rejtették Európa egyik legnagyobb drogfogását

Új honismereti program

Honismereti programot indít a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet. A közmédia Hazajáró című műsorában is közreműködő szakemberek a hétvégén a Bakonyban található Királyszálláson tartottak találkozót. Az úgynevezett nulladik ispántalálkozón a mintegy ötven régióból érkezett meghívottak részvételével lefektették az egylet regionális, honismereti rendszerének alapjait. A fő cél a Kárpát-medence tájainak, természeti és kulturális értékeinek, történelmi emlékeinek megismertetése, utazások, a határon túli magyarokkal való kulturális és gazdasági kapcsolatok erősítése — közölte az egylet. Az összegyűlt honismereti, turisztikai szakemberek a Felvidék más-más tájairól, Kárpátaljáról, Erdélyből, Partiumból, Székelyföldről, Délvidékről, Zágrábból, Muravidékről és Őrvidékről is érkeztek a találkozóra. Az egylet elnöke, Thuma Róbert elmondta: a Kárpát-medencét szerves egységként kezelik, és a történelmi vármegyék, a történeti földrajz, valamint a néprajzi ismérvek alapján a XXI. század igényeinek megfelelően lehatárolt régiókra osztják.

 

Összeomolhatott a hegy az atomkísérletek miatt

A legfőbb észak-koreai nukleáris kísérleti telep, a Mantap-hegy gyomrába vájt alagútrendszer már nem biztonságos, és további tesztekhez sem használható — derült ki a Kínai Tudományos és Műszaki Egyetem geológusainak legújabb tanulmányából. A kínaiak szerint az atomrobbantások következtében összeomlott az alagutak felett húzódó hegy — emiatt az esetleg kiszivárgó radioaktivitást is figyelni kell. A dokumentum új megvilágításba helyezheti Kim Dzsongun észak-koreai vezető múlt heti bejelentését, mely szerint Phenjan felfüggeszti a nukleáris kísérleteit és rakétatesztjeit, továbbá bezárja a nukleáris kísérleti telepét. Politikai elemzők azonban Kim Dzsongun és Mun Dzsein dél-koreai elnök április 27-ei találkozójával hozzák összefüggésbe a nyilatkozatot.

 

Banánba rejtették Európa egyik legnagyobb drogfogását

Egy kolumbiai banánszállítmányba rejtve rekordmennyiségű, összesen több mint 8,7 tonna kokainra bukkantak a spanyol hatóságok a dél-spanyolországi Algeciras kikötőjében. A lefoglalt rakomány Spanyolország eddigi leghatalmasabb drogfogása, európai viszonylatban pedig a legnagyobb, konténerben csempészett mennyiségnek számít. A nyomozók a rakományt importáló málagai vállalat székhelyén három embert vettek őrizetbe. A két cégvezetőt, aki időközben Franciaországba menekült, Lyonban fogták el a hatóságok. Emellett egy spanyol csendőrt is őrizetbe vettek.


Nyitókép: Hazajaroegylet.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..