home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
„Itt vagyunk, szívósan, mélyen gyökeret eresztve…”
Kónya-Kovács Otília
2023.08.22.
LXXVIII. évf. 33. szám
„Itt vagyunk, szívósan, mélyen gyökeret eresztve…”

A címbe foglalt mondatot Dobó József, a Muzslai Petőfi Sándor MME elnöke mondta a Szent István-napi rendezvényükről, hangsúlyozva, immár húsz éve szervezik ezt az emléknapot.

— Kilenc évvel ezelőtt Szent István-szobrot kapott a helyi közösség, ezért a szentmise előtt megkoszorúzzuk a szobrot, utána a szentmisén hálát adunk a kereszténység és a magyar állam megalapítójának, Szent Istvánnak. Ha ő nem lett volna, akkor talán a magyar nemzet sem létezne ma. Neki köszönhetjük, hogy itt vagyunk ezen a helyen, a Kárpát-medencében, igaz, szétszórva, de még mindig itt vagyunk, szívósan, mélyen gyökeret eresztve.

A muzslyai ünnepséget Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke is megtisztelte jelenlétével.

— Az augusztus 20-a körüli dátumokon különböző helyeken emlékezünk elsősorban Szent Istvánra, de ugyanakkor ez a nemzeti megmaradásunk ünnepe is. Szent István intelmeiből sokan tanulhatunk, az államvezetés és a politika is, hogy hogyan kell vagy kellene vezetni az országot.

Palatinus Ervin, Muzslya Helyi Közösségének tanácselnöke azt hangsúlyozta, már régóta ünnepelnek Muzslyán.

— Több mint húsz évvel ezelőtt, amikor nem is volt hivatalos, mi már akkor is megemlékeztünk erre a napra. Itt van Muzslyának a fiatalsága, és bennük kell ennek a nagy ünnepnek a jelentőségét tudatosítani, hogy tovább éljen a muzslyaiakban. Ezt csak úgy tudjuk elérni, ha a fiatalságot is bevonjuk ebbe az eseménybe, és ők majd továbbviszik, átadják az elkövetkező generációknak is.

A fiatalok képviseletében jelen volt Miklós Adrián, a Muzslyai Ifjúsági Fórum elnöke, aki aktív szereplője a muzslyai művelődési életnek is.

— Muzslyán nagy számban élnek magyar ajkú családok, és magyarságunk ápolása, a megemlékezések kihagyhatatlan esemény. Különösen fontos azokat összetartani, akik itt maradtak és magyarnak érzik magukat.     

A Muzslyán megtartott Szent István-ünnepség keretében megkoszorúzták Szent István szobrát az Emlékparkban, majd hálaadó szentmisét szolgáltattak, melynek keretében Kalapis Sztoján atya muzslyai plébános megáldotta az újbúzából készült kenyeret, melyet a szentmise, illetve az alkalmi műsor után kiosztottak a jelenlévők között. A műsorban fellépett egy-egy szavalattal Süveg Zita, Süveg Emma, Lázár-Dékány Verona és Miklós Adrián, a vegyes kórus, a citerazenekar, valamint a Cickafark énekcsoport alkalmi dalokkal állt színpadra, Süveg Emma és Rontó Kata pedig hegedűjátékkal is gazdagította a programot.

Fényképezte: Zsáki Ervin

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..