home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Isztambulban folytatódnak az ukrán—orosz tárgyalások
2022.03.28.
LXXVII. évf. 12. szám
Isztambulban folytatódnak az ukrán—orosz tárgyalások

Putyin orosz elnök és Erdoğan török államfő vasárnap ismét telefonon egyeztetett az orosz—ukrán háború legújabb fejleményeiről és a tárgyalások folytatásáról — áll a török kormányzati kommunikációs igazgatóság közleményében.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök megállapodott abban, hogy ezen a héten a török fővárosban tartják meg az orosz—ukrán tárgyalások következő fordulóját — jelentette az Anadolu török hírügynökség vasárnap este.

Erdoğan hangsúlyozta, hogy azonnali tűzszünetre és békére van szükség Oroszország és Ukrajna között, továbbá javítani kell a humanitárius helyzeten. Hozzátette: Isztambul továbbra is minden támogatást megad ehhez a folyamathoz.

A béketárgyalások újabb fordulójának időpontjáról egyelőre nem közöltek konkrétumot.


Vlagyimir Putyin (fotó: Tanjug/ AP/ Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin)

Mariupol polgármestere a város evakuálását sürgeti

Vadim Boicsenko, Mariupol polgármestere a város teljes evakuálását sürgeti — közölte a Sky News. A polgármester szerint nagyjából 160 000 ember maradt fűtés nélkül az ostromlott Mariupolban. A lakosok egy részét korábban sikerült evakuálni a humanitárius folyosókon keresztül, de sokan még mindig a városban ragadtak. Mariupol a stratégiai fekvése miatt az orosz erők egyik kiemelt célpontja, szinte az invázió kezdete óta ostrom alatt áll.

A kijevi iskolák hétfőn újranyitnak, online oktatás keretében. „Március 28-án folytatódik az oktatás a fővárosban — online. A jelenlegi körülményekhez ez az oktatási mód alkalmazkodik a legjobban” — fogalmazott a főváros polgármestere, Vitalij Klicsko.

Kijev a Mariupol körüli helyzet eszkalálódásától tart

Miután Oroszország bejelentette, hogy a háború következő szakaszában a „Donbász felszabadítására” összpontosít, a kijevi kormány a Kelet-Ukrajnában, különösen Mariupolban kialakult helyzet súlyosbodásától tart. Erről az n-tv német hírtelevízió online hírfolyama számolt be.

Ez a helyzet potenciális vagy erős romlását jelentheti Mariupol környékén” — mondta Olekszij Aresztovics, az ukrán elnök tanácsadója a Telegramon közzétett videóüzenetében.


Fotó: Tanjug/ AP Photo/ Emilio Morenatt

Kijev és Lviv körzetében található ukrán katonai objektumok nagy pontosságú fegyverekkel történt megsemmisítéséről számolt be vasárnapi hadijelentésében Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Tájékoztatása szerint az orosz fegyveres erők szombaton nagy hatótávolságú precíziós légifegyverekkel megsemmisítettek egy nagy üzemanyagbázist Lviv közelében. Emellett, mint mondta, manőverező robotrepülőgépekkel megsemmisítették a lvivi rádiójavító üzem műhelyeit, ahol Sz—125-ös légvédelmi és Tor föld-levegő rakétarendszereket, valamint az ukrán légierő radarállomásait, a rádioelektronikai harc eszközeit és a harckocsik célzóberendezéseit javították, korszerűsítették. A tábornok azt mondta, hogy a Kijevtől 30 kilométerre délnyugatra található Pleszecke településen nagy hatótávolságú, tengerről indított precíziós fegyverekkel megsemmisítettek egy raktárat, amelyben Sz—300-as és Buk föld-levegő rakétarendszerek rakétáit tárolták. Konasenkov azt állította, hogy az orosz légierő az éjszaka folyamán 67 ukrán katonai létesítményt, a légvédelem pedig 18 ukrán drónt semmisített meg.

A donyecki és a luhanszki szakadár területek „népi milíciájának” közlése szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt 24 órában 89 főt veszítettek a Donyec-medence területén, további 18-an pedig letették a fegyvert.

Az orosz katonai szóvivő által ismertetett összesítés szerint egyébként az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 289 pilóta nélküli légi járművet, 1656 harckocsit és páncélozott járművet veszítettek.

Oroszország ismét mozgósít az ukrán—orosz határon. Oroszország további katonai egységeket vezényel át az ukrán—orosz határra — jelentette be az ukrán hadsereg hétfőre virradóra. Oroszország továbbra is rakéta- és légitámadásokat intéz az ukrán haderő és katonai infrastruktúra ellen, a többi közt Harkiv városában, számolt be a német n-tv hírportálja.

Ukrán közlés: támadás érte Rubizsnét. Egy ház megrongálódott, egy ember életét veszítette, egy ember megsérült, amikor a reggeli órákban az orosz csapatok megtámadták Rubizsnét — tájékoztatott az Ukrajinszka Pravda hírportál. „Az oroszok ismét megtámadták Rubizsnét. Egy ház megrongálódott, egy áldozat holttestét megtalálták. Egy ember megsérült, őt kórházba szállították. Az áldozatok pontos számának meghatározása még folyamatban van” — írta közösségi oldalán Szergej Gaidai, Luhanszk régió kormányzója.

1 milliárd forinttal segíti az Ökumenikus Segélyszervezet az ukrajnai menekülteket. Az adományoknak és a kormány támogatásának köszönhetően 1 milliárd forinttal segíti az Ökumenikus Segélyszervezet az ukrajnai menekülteket.

Biztonsági garanciák és semlegesség, valamint készek vagyunk Ukrajna nem nukleáris státuszára — mondta vasárnap este Volodimir Zelenszkij az őt kérdező orosz újságíróknak. Az ukrán elnök kifejtette, országa kész tárgyalni a semleges státusz elfogadásáról, de egy ilyen egyezményt harmadik feleknek kell garantálniuk, és népszavazásra kell bocsátani. Szerinte Ukrajna nem hajlandó megvitatni az ország lefegyverzését, de fegyverszünet és az orosz csapatkivonás nélkül nem jöhet létre békemegállapodás.

ORFK: Több mint 13 000-en érkeztek vasárnap Ukrajnából. Magyarország területére vasárnap az ukrán—magyar határszakaszon 4934 ember lépett be, míg a román—magyar határszakaszon belépők közül 8781-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 393 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, mely 30 napig érvényes. „A rendelkezésre álló idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében” — tájékoztatott az ORFK.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Források: MTI, Hirado.hu, Szerbiai RTV, Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..