home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Istvánffy István emlékezete
Zséli Ágnes
2019.05.23.
LXXIV. évf. 20. szám
Istvánffy István emlékezete

A közös múltunk a jövőnk építésének alappillére — hangzott el a törökbecsei városi temetőben Istvánffy István híres királyi közjegyző felújított sírboltjának újraavatásán, melyet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara, valamint a helyi Idegenforgalmi Hivatal szervezett. Az eseményen több magyar és szerb közjegyzői kamara képviselője is jelen volt.

Az 1840. január 8-án született, nemesi családból származó, törökbecsei közjegyzőnek köszönhető számos szobor felállítása, az akkori helyi Takarékpénztár működtetése, a Tisza szabályozása, a Magyar Vöröskeresztben való jótékonykodás és számos közösségépítő tett. Mindemellett Istvánffy közjegyző védbizottsági elnökként alapító tagja volt az 1875-ben létrehozott Törökbecsei Ármentesítő és Belvízrendező Társulatnak, melynek hála egy évvel később az árvízveszély elhárítása miatt a magyar királyi kormány kitüntetésében részesült.

Istvánffy István 1924. április 22-én hunyt el. Örök álmát a törökbecsei temetőben levő, az 1848/49-es szabadságharcban elesett honvédek és nemzetőrök sírja fölé 1904-ben emeltetett Hungária szoborral szemben alussza. Sírhelyének felújítása a Magyar Országos Közjegyzői Kamara anyagi támogatásával valósult meg. A munkálatokat a törökbecsei Aracs 95 Polgárok Társulása helyi önkéntesekkel együtt végezte, hiszen — ahogyan azt Link Lajos, a társulás elnöke is kiemelte — a közösség értékmentő céljai összetartással, közös tevékenységgel érhetőek el.


A szerző felvételei

— Az Istvánffy családi sírbolt meglétét tizenöt éve szívügyünknek tartjuk. Az örök nyugvóhelyet buja növényzet nőtte be, mivel több évtizede senki sem gondozta. A felújítási munkálatokat tavaly novemberben kezdtük meg. Nem hagyhatjuk, hogy Törökbecse tekintélyes tisztviselőjének a nyugvóhelye feledésbe merüljön, hiszen Istvánffy István sokat tett elődjeinkért, mindannyiunkért, ezért a cselekedetei, a közösségünkben betöltött fontos szerepe emlékét őriznünk, ápolnunk kell. A társulásunk korábban gróf Leiningen-Westerburg Károly aradi vértanú sógorának, Rohonczy Lipótnak, a Torontáli Nemzetőrök parancsnokának, valamint a 16. huszárezred ezredesének síremlékét is felújította, hiszen az ő szellemiségüket is tovább kell adnunk az utókornak. Meggyőződésem, hogy amikor a jóakarat és a jó szándék találkozik, és mindez anyagi támogatással, sőt, a helyiek önkéntes munkájával is ötvöződik, köveket mozgató tettekre vagyunk képesek. Példaértékűen tudjuk megörökíteni a múltban épített örökségünket, őrizni, gondoskodni őseink sírjáról, nyugvóhelyéről.

A híres királyi közjegyző sírját Mellár József, a törökbecsei Assisi Szent Klára, valamint az aracsi Szent István király templom egyházközösségének plébánosa szentelte újjá. A meghitt percek után az emlékezés virágait a Magyar Országos Közjegyzői Kamara, a Magyar Közjegyzők Egyesülete, a Magyar Közjegyzőhelyettesek Egyesülete, a Szegedi Közjegyzői Kamara, Magyarország szabadkai főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Tanács, a Nemzetközi Szent György Lovagrend nagybecskereki tagozata, a Történelmi Vitézi Rend törökbecsei csoportja, valamint a Vöröskereszt helyi szervezete helyezte el az örök nyugvóhelyre.

— Istvánffy István örök nyugvóhelye a magyar közösség jelenlétének a jelképe — emelte ki dr. Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke. — Fontos magyarnak maradni, magyarnak lenni itt, hiszen a Délvidéken élő magyarok a nagy közösségünk részei, akiket nem felejtünk el, akikre Budapesten is gondolnak. Az itt élők is részesei a terveinknek és a magyar létnek a hétköznapokban.

A törökbecsei Istvánffy István híres királyi közjegyző közösségi tetteit a jövőben a családi házára elhelyezett kétnyelvű emléktábla is őrzi majd, melyet a magyar és a szerb közjegyzői kamara, Törökbecse önkormányzatának képviselői, történészek, helyiek, vendégek jelenlétében lepleztek le.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..