home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Istenkapcsolat a földi világban
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2019.12.04.
LXXIV. évf. 48. szám
Istenkapcsolat a földi világban

A szabadkai Fekete Boldogasszony-kápolna felújítási munkálatai

A barátok temploma, ahogyan a szabadkaiak leginkább emlegetik a Ferences templomot, talán az egyik legszebb és egyúttal legrégebbi temploma a városnak. Belső díszítése nagyon átgondolt művészeti munkával járt együtt, a hatalmas beltérnek a hangulata pedig elragadja az odalátogatókat.

A templom építése 1730-tól 1736-ig tartott. Akkor még csupán egy tornya volt, és mellette a rendház. A másik torony 1907-ben lett hozzáépítve, akkor, amikor Aigner Sándor budapesti építész tervei szerint nagy átalakítást végeztek az építményen, és amikor elnyerte mai, végleges formáját.

Neogótikus és neoromán stílusjegyeket hordoz magán. A falakon boltívesen kialakított, szimmetrikus motívumokat láthatunk, melyek igazán szemet gyönyörködtetőek.

A templomhoz tartozó kápolna a Fekete Boldogasszony nevet viseli. Az 1930-as években építették, és legrégebbi ereklyéje a Fekete Mária kegykép. A kép története rendhagyó: Heródes katonái a gyermek Jézust keresték, hogy őt is kivégezzék, ám Mária cigány asszonynak álcázta magát, így mentve meg a kisdedet. A XVII. században ezt a kegyképet helyezték a carraraimárvány oltárra.

A templom képviselői, Zdenko Gruber testvér és kollégái ez év elején kerestek fel, hogy szeretnék, ha a segítségükre lennék a Fekete Boldogasszony-kápolna kialakításában: a bútorok megtervezésében, a motívumok kirajzolásában, az épületszárny falainak festésében, a csillárok kiválasztásában. A gyóntatószékek már elavultak, faluk eleve vékony fából készült, és az idő múlása is meglátszott rajtuk. A ferencesek és köztem, a tervező között folyó hosszas beszélgetések tárgya leginkább ez volt. Összesen három gyóntatószéket terveztünk a kápolnába, ahol a napi misét is szolgáltatják. A tervezés előtt jó néhány templomot körbejártam, körbemértem, hiszen ilyen feladatot ez idáig nem kaptam. Meg kellett tudnom, pontosan hol, milyen magasságban kell hogy legyen a gyóntatószékben a térdeplő, hol az ülőalkalmatosság, milyen nyílás legyen a hívő és a gyóntató pap között, és még sorolhatnám. Be kellett tervezni a fűtést is a helyiségbe, valamint az áramot, a konnektort és a lámpát is. Az ülőalkalmatosságokat és a helyiség belsejét kárpittal kellett borítani, hiszen a kárpitnak hangszigetelő szerepe is van. A gyóntatószék felső részére kisebb, nyitható ablakszerűséget terveztem a levegőzés érdekében.

A gyóntatószék külső része természetesen megkövetelte a vallási motívumokat, és szerettem volna, ha ezek a templom főszárnyához is illeszkednek. Igyekeztem olyan mintákat rajzolni a bútorzatba, amelyek valamelyest összhangban vannak a neogótikus, neoromán mintákkal, ám kompromisszumot is kellett kötni, hogy a mai kornak is megfeleljenek. A gyóntatószék felső részén szőlőfürtök futnak végig, hiszen lugassá formálódva hajlékot, menedéket, békességet és jólétet szimbolizálhatnak, ráadásul a késő középkorban olykor szó szerint vették, hogy Jézust szőlőfürtként kell elképzelni, a keresztjét pedig szőlőtőként ábrázolták.

A következő tervezendő bútordarab az oltár, valamint a pulpitus. Díszes indamintás elejükkel, íves oldalukkal szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak majd, ha elkészülnek. Az oltár és a pulpitus egy kisebb pódiumra lesz emelve, mely 10 cm-rel megnöveli a magasságukat, így a miséző is könnyebben látja a híveket, akik körülötte, a szintén újonnan megtervezett padsorokban ülnek majd. Ez idáig egyébként padok nem voltak a kápolnában, csak székek, valamint egy fémlábú asztal helyettesítette az oltárt.

A felújítási munkálatok — a falak restaurálása, az áramvezeték kijavítása, pótlása, a világítótestek cseréje — már elkezdődtek. Rendkívül precíz, ötletgazdag mesterek hada dolgozik szeretettel és odaadó munkával a felújításon.

Jelenleg az első gyóntatószék összeállítása és a motívumok kézzel való kifaragása van folyamatban. A bútordarabok elkészültükkel lesznek átszállítva a templom kápolnarészébe.

A terveket háromdimenziós látványelemek formájában is elkészítettem, így a ferences testvérekkel konzultálva, közösen tudtuk kielemezni őket, majd esetleg módosítani. A végeredmény remélhetően magáért beszél majd.

Megtisztelő feladat volt a tervek összeállítása, melyek alapján — a mesteremberek segítségével — megújul a Fekete Boldogasszony-kápolna, ahol továbbra is megnyugvást találnak majd az oda betérő hívek.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..