home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Isten éltessen, Magyarország!
2023.08.23.
LXXVIII. évf. 34. szám
Isten éltessen, Magyarország!

Magyarország az idén is méltón ünnepelte meg az ország születésnapját. A központi helyszín ezúttal is a főváros volt. Az ünnepi program a zászlófelvonással és a tisztavatással kezdődött a Kossuth Lajos téren. Ezt a légi parádé követte, majd délután a Szent Jobb-körmenet. Novák Katalin köztársasági elnök délelőtt Esztergomban mondott ünnepi beszédet. A programsorozatra a hagyományoknak megfelelően az ünnepi tűzijáték tette fel a koronát Budapesten.

Szent István a magyarok közös nevezője

Szent Istvánt magunkban hordozzuk, a részünkké vált, István király itt van velünk — hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-ai ünnepi beszédében Esztergomban. Kiemelte: Szent István azzal, hogy megalapította a keresztény Magyarországot, azzal, hogy tudatos döntéssel a nyugati világ részévé tette hazánkat, nem pusztán kijelölte az utat, melyen járnunk kell, de elvitathatatlan helyet kapott az életünkben is. Novák Katalin Esztergomban átadta a Szent István-rendet és a Magyar Becsületrendet, az ünnepségen elmondta, egy nemzetnek szüksége van olyan példaképekre, akikkel egy nyelvet beszélünk. Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutatóbiológus és Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó kapta meg a Magyar Szent István-rendet, mely Magyarország legrangosabb kitüntetésének számít. A Magyar Becsületrend elismerésben pedig Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója részesült.


Fotó: MTI

 

Ha magyar vagy, küldetésed van!

Ha magyar vagy, akkor te egy hivatással születtél meg. Neked van egy küldetésed — üzente a közösségi oldalán a miniszterelnök. Az a dolgod, hogy ez a sziget, ez a nyelvi, kulturális, nagyszerű sziget, Magyarország és a magyar kultúra ne tűnjön el a föld színéről. Mert rajtunk kívül ezt senki más nem tudja fenntartani. Ez a magyarok dolga, és ha magyarnak születtünk, akkor az nem szerencse vagy balszerencse, az nem lutri. Úgy jöttél a világra, hogy van küldetésed — fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: ha ezt megérzik a magyarok, akkor jó születésnapunk volt.

 

Diplomáciai nagyüzem

Orbán Viktor a nemzeti ünnep, illetve a Budapesten zajló atlétikai világbajnokság alkalmából Magyarországra érkezett magas rangú külföldi vendégeket fogadta vasárnap. A miniszterelnök mások mellett a török, a szerb, az azeri, a türkmén és a kirgiz elnökkel is találkozott. A tárgyalások középpontjában energetikai kérdések álltak.

Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel kereskedelmi, biztonsági és energetikai kérdésekről tárgyalt, megállapodtak, hogy Magyarország 275 millió köbméternyi földgázt vásárol Törökországtól. Aleksandar Vučić szerb elnökkel a két ország gazdasági kapcsolatait, az illegális migráció elleni fellépés lehetőségeit, valamint a közös energetikai és infrastrukturális projektumokat tekintették át. Megállapodás született arról, hogy Szerbia biztosítani fogja a szállítási útvonalat, ha Ukrajna felmondja az orosz földgáz tranzitjáról szóló megállapodást. A diplomáciai nagyüzem hétfőn is folytatódott, a magyar miniszterelnök Sebastian Kurz korábbi osztrák kancellárt fogadta. A megbeszélésen a magyar—osztrák kapcsolatokról, az orosz—ukrán háborúban a béke megteremtésének lehetőségeiről esett szó.

Hírek és a kép forrása: MTI és Hirado.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..