home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ismét van uzsonna és leves is az óvodákban
Rencsényi Elvira
2015.06.29.
LXX. évf. 25. szám
Ismét van uzsonna és leves is az óvodákban

A szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény mintegy 4000 gyermekről gondoskodik bölcsődéiben és óvodáiban. Objektumai közül ötvennégy egész nyáron várja majd a kicsiket — kivéve azokat, akik június folyamán befejezték az előkészítőt, és szeptembertől iskolába indulnak.

Nagy port vert fel a szülők felháborodása, melyet az idézett elő, hogy a Naša radost intézményeiben beszüntették a napi két uzsonnát, és ebédre levest sem kapnak a kicsik. Néhány szülő igen keményen „véleményezte” ezt a tényállást az internetes portálokon anélkül, hogy megpróbált volna utánajárni a dolognak.

Snežana Flego igazgatóhelyettestől megtudtuk, hogy mindössze öt napig kellett a gyermekeknek mellőzniük a napi két uzsonna közül egyet, és csupán egy napig nem volt egyetlen uzsonna sem a reggeli és az ebéd között, illetve ebéd után.

— Ennek anyagi okai vannak — mondta az igazgatóhelyettes. — Intézményünket teljes mértékben a városi önkormányzat működteti, a kifizetésekkel azonban késik. Havonta 4-5 millió dinárba kerül a gyermekek étkeztetése. Az igazgatónk, Jašo Šimić jó előre jelezte az önkormányzat felé, hogy tartalékaink fogyóban vannak, és szükségünk volna a kifizetésekre, mert gondok lesznek a gyermekek étkeztetésével, a városvezetőség azonban nem reagált. Tárgyalások ugyan folytak az igazgatónk és az illetékesek között, de sajnos nem sok eredménnyel. Pedig még sajtótájékoztatót is tartottunk az előállt helyzettel kapcsolatban, hogy tudassuk a nyilvánossággal, milyen gondok várhatóak a szükséges anyagiak hiányában. Mi „őrizgettük” azt az 5 millió dinárt, amely még fennmaradt a költségvetésből a gyermekek étkeztetésére, mert előreláttuk, hogy gondok lesznek. Két lehetőség közül választhattunk: vagy csökkentjük a napi ételadagokat, vagy először az egyik, majd később a másik uzsonnát szüntetjük meg, illetve az ebédnél a levest. Az igazgatóbizottság június 11-ei ülésén megszületett a döntés, hogy az utóbbi lehetőséggel élünk. Erről értesítettünk minden objektumvezetőt, akinek a feladata volt közölni a szülőkkel, vagy legalábbis kifüggeszteni az óvodák hirdetőtáblájára, hogy megszűnik az uzsonna és a leves. Tudtommal ezt ők meg is tették. Egy héttel a módosított étrend bevezetése előtt már minden szülő értesült az előállt helyzetről.

A kisgyermekek mindössze öt munkanapon maradtak egy, illetve egy további napon mindkét uzsonna és leves nélkül. A szülők tiltakozására ugyanis reagált Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, és megígérte, hogy az intézmény 9 millió dinárt kap a városi költségvetésből a gyermekek étkeztetésére.

— Június 15-én kaptuk meg az átiratot, hogy rövidesen — a szükséges protokolláris rész lefolyása után — megkapjuk a 9 millió dinárt, így ismét teljes lesz az étrend. Én megértem a szülők felháborodását, hiszen nem mindegy, hogy a gyermek mit és mennyit eszik az óvodában, napköziben. Ám azt is hangsúlyozni kell, hogy nem volt más lehetőségünk. És azt is figyelembe kell venni, hogy manapság már később hozzák a gyermekeket a napközibe, óvodába, bölcsődébe, és később is jönnek értük, mert a szülők munkaideje is kitolódott. Az anyukák nem minden esetben tudnak otthon főzni, miután délután négy-öt órakor hazaérnek a munkából. Ezért sok gyermek csak az óvodában jut főtt ételhez. Hangsúlyozom: megértem a felháborodást, de nekik is érdeklődniük kellett volna, mielőtt ilyen hevesen reagáltak. Volt egy szülő, aki bejött az igazgatóságra, és tolmácsolta a szülők elégedetlenségét, sőt állítólag a polgármesternél is járt. De minden rosszban van valami jó is: így legalább felgyorsultak az események, és ha hihetünk az ígéreteknek, még júniusban megérkezik az ígért 9 millió dinár. A gyermekek tehát ismét kapni fognak két uzsonnát és levest is mindennap. A másik szülői reagálásra — mely azt boncolgatja, hogy mennyire ehető, vagy sem az intézményünkben felszolgált étel — azt kell mondanom, hogy az ennivaló teljes mértékben megfelel az előírt elvárásoknak mind a vitamin, mind a fehérje, a rostok és az egyéb tápanyagok mennyiségét illetően. E téren szakember segít nekünk, aki lelkiismeretesen állítja össze hétről hétre a kicsik étrendjét. Itt nem egyébről van szó, mint arról, hogy nem mindenki tart finomnak mindent. Külön odafigyelünk rá, hogy az allergiások ne kaphassanak olyan ételt, amely árthat nekik, sőt a szülőknek is lehetővé tesszük, hogy maguk gondoskodhassanak ételről az allergiás gyermekük számára. Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a hozzánk járó kicsik a legjobb ellátásban részesüljenek.


Szabó Attila felvételei

Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy az intézménynek a helyhiány okozza az igazán nagy gondot. Ez ügyben is folynak tárgyalások a város vezetőségével, hiszen elengedhetetlen legalább még két objektum kialakítása: egy a városközpontban, egy másik pedig a Harcosok sorakozója lakótelepen.

— Az idén kétszáz kisgyermeket nem tudtunk felvenni az intézményünkbe, mert minden hely foglalt. Nagy szükségét látjuk a két új óvodaépületnek. Reméljük, hogy a város megértő lesz, és fontosnak tartja megoldani ezt a gondot is, hiszen egyre több a gyermek, a mi kapacitásaink azonban végesek. Tudjuk, hogy a városnak sokba kerül a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény működtetése, ám a körülmények megkövetelik a további óvodák megnyitását — fejezte be a beszélgetést Snežana Flego igazgatóhelyettes.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..