home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ismét van magyar nyelvű óvoda Verbászon
Tóth Tibor
2012.11.07.
LXVII. évf. 45. szám
Ismét van magyar nyelvű óvoda Verbászon

Az idei év november 5-e nagy nap a verbászi magyarság számára, hiszen több mint húsz év után ettől a naptól kezdve újra van magyar nyelvű óvodája ennek a közép-bácskai városnak.

Az 1989/90-es tanévben ugyanis a magyar tagozat megszűnt, ezért azóta csak szerb nyelvű iskolaelőkészítőbe járhattak a gyerekek. Most azonban újra várja a legkisebbeket egy magyar óvodai csoport is. Az első napon két óra előtt pár perccel néhány szülő és a kilenc beíratott csöppség közül öten foglaltak helyet az óvodaépület egyik játékokkal teli szobájában. Rövid időn belül a gyerekek feloldódtak, és belevetették magukat a játékok birodalmába: a kisfiúk figyelmét főleg a nagy teherautó kötötte le, a kislányokét pedig a babakonyha, ezért azonnal hozzá is láttak a főzőcskézéshez és serényen forgatták a finom palacsintát. Süli Tamás, a VMSZ verbászi helyi szervezetének az elnöke üdvözölte a szülőket, gyerekeket és minden részvevőjét az óvodaavatónak.

— Az egész verbászi magyarság számára óriási jelentősége van annak, hogy több mint húsz év után az idén kilenc gyermek az anyanyelvén kezdheti a közösségi életét, játszhat, társaloghat. Sokáig olyan mértékben csökkent Verbászon a magyar lakosok száma, hogy úgy tűnt, hogy megszűnőfélben van a közösség. Ez az óvoda azonban a kilenc óvodásával (Sröder Ervin, Sröder Dorina, Nagy Aleksza, Balog Alexandra, Balog Stevan, Stefanović Tijana, Andrócki Andrej, Andrijašević Anetta, Jakšić Uroš) a legjobb bizonyítéka annak, hogy a verbászi magyarság él, csak lehet, hogy kicsit visszafogott és bátortalan. Még az út elején vagyunk, hiszen a magyar nyelvű általános iskolai oktatás újraindítását is tervezzük Verbászon. Az MNT iskolabusz-programja lehetővé teszi a diákok ingyenes iskolába szállítását, jelenleg két verbászi diák utazik naponta a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskolába. Össze kell fognunk és bíznunk kell céljaink megvalósulásában. A tartományi és köztársasági intézmények sem segíthetnek rajtunk, ha mi nem segítünk saját magunkon, hiszen jövőnk csakis a saját kezünkben van — mondta a helyi szervezet elnöke, majd megköszönte mindazok segítségét, akik nélkül nem nyílhatott volna meg az óvoda: a Magyar Nemzeti Tanácsnak, Blaskó Erzsébetnek, a kúlai Petőfi Brigád Á. I. igazgatónőjének, Drenyovszki Mónika óvónőnek, a VMSZ verbászi helyi szervezetének, a VMSZ kúlai körzeti szervezetének, Valka Károly elnökkel az élen.

A kicsinyekkel Drenyovszki Mónika óvónő foglalkozik, akit már az első találkozáskor mosolyogva üdvözöltek a csemeték. A csoportban a legkisebb óvodás két és fél éves, a legnagyobb pedig ötéves. A nyelvi tudásszint szempontjából is vegyes a csoport, hiszen a magyarul jól beszélők mellett vannak olyanok is, akik alig-alig tudnak magyarul.  

— A négyéves korosztálynak megfelelő kiscsoportos program szerint folynak majd a foglalkozások. Magyar verseket, énekeket, dalocskákat tanulunk, de néhány szerb nyelvűt is. Első héten két órát töltenek az óvodában a gyerekek, később három órát, majd a bevezető időszak után már négyet, azaz délután kettőtől hat óráig foglalkozom velük — mondta az óvó néni.

Andrijašević Anetta már összebarátkozott a többi gyerkőccel, de anyukája hívószavára azonnal ott termett, és az ölébe pattant. Odahaza csak ő beszél vele magyarul, ezért amikor tudomást szerzett róla, hogy Verbászon újra nyílik magyar óvoda, azonnal eldöntötte, hogy kislányát is beíratja.

— Úgy gondolom, ha magyar nyelvű óvodába jár, akkor sokkal gyorsabban megtanul magyarul, hiszen játék közben megy legkönnyebben a nyelvtanulás. Örülök nagyon ennek a lehetőségnek — mondta Andrijašević Lívia.

A kilenc verbászi csöppség magyar óvodába indulásával remélhetőleg egy folyamat indult el. Egy folyamat, melyet már nem szakíthat meg senki és semmi, s amelynek következő lépése a magyar tannyelvű általános iskolai tagozat megnyitása lesz.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..