home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Ismét találkoznak a „szögediek”
(Tha)
2016.10.12.
LXXI. évf. 41. szám
Ismét találkoznak a „szögediek”

A szegedi Ötágú Síp Kulturális Egyesület hatodik alkalommal szervezi meg a Szögedi Nemzet találkozót. Az esemény időpontja 2016. október 15-e, szombat, helyszíne az Alsóvárosi Ferences Kolostor és Látogatóközpont (Szeged, Mátyás tér).

A történetírás szegedi kirajzásnak nevezi azt az eseménysort, amikor a törökdúlást túlélő szegediek a 18. és a 19. században az akkori Csanád, Csongrád, Temes, Torontál, Békés és Arad megyékbe települtek. Bálint Sándor neves néprajztudós a műveiben többször írt erről a folyamatról.

Pataki Sándor a Szellemi védőhálót sző a Szögedi Nemzet című munkájában — Bálint Sándor kutatásai alapján — felsorolja azokat a falvakat, városokat, amelyek érintettek a szegedi kirajzásban. Ezek között természetesen számos vajdasági település is található: Beodra, Begaszentgyörgy, Feketetó, Magyarcsernye, Csóka, Bácsgyulafalva, Hajdújárás, Horgos, Hódegyháza, Kisorosz, Lukácsfalva, Magyarszentmihály, Muzslya, Majdány, Padé, Szaján, Tiszaszentmiklós, Törökbecse, Törökkanizsa stb.

A találkozó célja, hogy — ha csak egy napra is — összehozza a „szögedi” nemzetet. A rendezvény kezdetén misét mond a „szögedi” nemzetért Gyulai Endre  ny. Szeged-csanádi püspök, majd dr. Horváth István Károlyné, az Ötágú Síp Kulturális Egyesület vezetője, köszönti a megjelenteket és ismerteti az elmúlt évek történéseit.

Az egybegyűltek több előadást is meghallgathatnak. Dr. Miklós Péter történész-muzeológus, főiskolai tanár A Szögedi nemzet néprajzi kutatásának klasszikusai címmel értekezik, Nagy István tanár, közéleti személyiség pedig Klebelsberg Kunó vallás-és közoktatási miniszterről beszél. A jó hangulathoz Dinnyés József daltulajdonos, Szeged szülötte azzal járul hozzá, hogy „mögénelki” Juhász Gyula Szegedről szóló verseit.

A program során ismertetik a gyermekek számára meghirdetett pályázat eredményét, bemutatkoznak az új vendégek és a szervezők ötleteket gyűjtenek a jövő évi találkozóhoz.

A projektum támogatója a Nemzeti Együttműködési Alap és Szeged Megyei Jogú Város Kulturális Bizottsága.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..