home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ismét „ricsajoztak” a törökbecseiek
Zséli Ágnes
2015.11.22.
LXX. évf. 46. szám
Ismét „ricsajoztak” a törökbecseiek

A törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület tizenkettedik alkalommal szervezte meg a Ricsaj népművészeti találkozót, melynek üzenete a hagyományápolás, a barátkozás, a tapasztalatcsere.

Az esemény különlegessége, hogy a bánáti műkedvelőket — mindazokat, akik nem felejtették el őseink hagyományát, a kézművességet, a tájjellegű népi táncokat, a hímzés technikáit, a szép magyar muzsikát — egy napra ebben a bánáti kisvárosban gyűjti össze. A rendezvény környezetét leginkább az egyesület Bokréta kézimunkacsoportjának gyönyörű alkotásai szépítették meg.

A műsor elején Herczeg Zsolt, Mezőtúr polgármestere és Kovács Matija törökbecsei alpolgármester emlékezett meg arról, hogy a két település immár húsz éve ápolja sikerrel a testvértelepülési kapcsolatot. A találkozó részvevőit a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság nevében Korponai Lívia segédtitkár üdvözölte.

A községi Művelődési Ház színpadán több mint 200 fellépőnek tapsolhatott a népes közönség. A bemutatkozók Tiszaszentmiklósról, Csókáról, Muzslyáról, Törökkanizsáról, Magyarcsernyéről, Begaszentgyörgyről, Tordáról, valamint a magyarországi Mezőtúrról és Sándorfalváról érkeztek. A programban a házigazdák három csoportja ropta a táncot.

— A bánáti műkedvelők és az anyaországi vendégeink évente egyszer találkoznak itt, nálunk, a Ricsajon. Hogy létrejöjjön az immár hagyományos, sorrendben tizenkettedik rendezvény, és hogy egyesületünk továbbra is sikeresen működjön, ahhoz kitartó munkára és a közvélemény támogatására volt szükségünk. Sok munkával elértük, hogy a Jókai Mór MME tíz évre újra visszakapta az épületet, illetve az őt megillető bérleti jogot, melyet négy évvel ezelőtt igazságtalanul elvettek tőle. Külön kiemelném Ilia Lászlót és Báló Tibort, az egyesület titkárát és alelnökét, akik törekvéseikkel, kitartásukkal rengeteget tettek azért, hogy mindez megvalósuljon, és hogy összetartsuk az itt élő gyermekeket és a felnőtteket, hiszen csak így lehetünk erősebbek — mondta Babó Julianna, a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület elnöke.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..