home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Ismét országos versenyt nyert
Kónya-Kovács Otília
2008.05.28.
LXIII. évf. 22. szám
Ismét országos versenyt nyert

Rácz Robertó, a Szervó Mihály Általános Iskola hetedik osztályos, a nagybecskereki Josif Marinković zeneiskolának pedig a hatodikos tanulója. Hegedűn játszik. Novemberben tölti be a 14. életévét. Mint ismeretes, az alsó fokú zenede hat osztályból áll, de Robertó még nem iratkozhat a köz...

Rácz Robertó, a Szervó Mihály Általános Iskola hetedik osztályos, a nagybecskereki Josif Marinković zeneiskolának pedig a hatodikos tanulója. Hegedűn játszik. Novemberben tölti be a 14. életévét. Mint ismeretes, az alsó fokú zenede hat osztályból áll, de Robertó még nem iratkozhat a középfokú zeneiskolába, mivel az általánosban még nem fejezte be a nyolcadik osztályt. Ezért osztályt fog ismételni. Mint mondja, másodikos korában íratták be a zenedébe, de már hatévesen kezdett zenével foglalkozni. Körülbelül egy éve riportoztam vele. Ám ismét van miről beszámolnia.
- Tavaly novemberben voltam egy nemzetközi versenyen, amelyen főleg a balkáni országok képviseltették magukat, ott a negyedik helyen végeztem. Április elején pedig az országos versenyen vettem részt, ahol ismét első díjas lettem a kategóriámban. Immár másodszor sikerült bizonyítanom.
* Mennyi gyakorlással érhető el ilyen szép eredmény?
- Általában három-négy órát gyakorolok naponta, verseny előtt azonban hat-nyolc órát is.
* Anyukádtól hallottam, izomgyulladásod volt nemrégen... A hegedüléstől?
- A hegedüléstől is lehet izomgyulladást kapni, mert ha nagyon sokat gyakorol az ember, akkor megterhelődnek az izmok, és gyulladás keletkezik. De nem jár túl nagy fájdalommal, csak nehezen tudom mozgatni a karomat.
* A hegedűsnek ugyebár nagyon kell vigyáznia a kezeire. Az iskolában, tornaórán is történhet kisebb baleset...
- Hogy az igazat megvalljam, én nem is vigyázok a kezeimre, az ujjaimra. Megvigyázódnak azok maguktól is. Még semmi baleset nem ért.
* Nemsokára nagy útra készülsz.
- Melbourne-be utazom a szünidőben, június 29-én. Bátyámékhoz, Justin Tamásékhoz megyek vendégségbe. åk is nagyon készülődnek erre az alkalomra, hisz Ausztrália-szerte hat koncerten játszom majd. A bátyám elkészítette a reklámanyagokat, és a jegyek nagy része már el is kelt. Mivel repülőn a kiskorúak nem utazhatnak egyedül, ezért felügyelőt rendelnek mellém, vagyis olyan egyént, aki vigyáz rám az út során, az átszállások alkalmával is. Bevallom, egy kicsit félek, de hogy pontosan mitől, azt nem is tudom megmondani. Talán az úttól, meg attól is, hogy a szüleim nem lesznek velem. Bizonyára az öcsém is hiányozni fog.
* Anyukád említette, hogy az Európai Filharmóniában is lett volna lehetőséged felvételizni. Te milyen terveket tűztél magad elé?
- Jövőre tervezem a felvételit az Európai Filharmóniában. Ezt a vizsgát áprilisban tartják meg. A középiskolát egyébként itt, Nagybecskereken szeretném elvégezni, de az egyetemi tanulmányaimat már külföldön, pontosabban Olaszországban folytatnám. Süveg Tibor a hegedűtanárom, aki minden versenyre felkészít, továbbá Dijana Ivanica kísér mindig zongorán, és van egy szerb hegedűtanárom, Dejan Bogdanović, aki Olaszországban él és tanít, de időnként részt veszek a hegedűkurzusain. å is meg van elégedve velem. Amikor először voltam nála, néhány dologra felhívta a figyelmemet. Hat hónap után, a második alkalommal már a nevemen szólított. Azt mondja, olyan vagyok, mint a szivacs, hiszen amire csak tanított, azt mind felszippantottam, és fel is használtam.
Rácz Robertó mesélt még a hegedűről, megemlítette, hogy nagy hálával tartozik Urbán Jánosnak, az ismert hegedűmesternek, aki karbantartja a hangszerét.
Robertónak, a kis hegedűművésznek a jövőbeli sikereihez minden jót kívánunk!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..