home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Ismét mindent fordítva
(—)
2015.01.14.
LXX. évf. 2. szám

A Párizsban történt tragikus események a szerbiai közhangulatra is rányomták a bélyegüket. A szerb közvélemény jelentős része pedig ismételten mindenre fordítva reagált, mint Európa többsége. A héten továbbá a szerb politikai elit és az EU közötti egyre fokozódó ellentétek is kezdtek kirajzolódni. Messze van még Európa...

Menekülnek a kínaiak Szerbiából

A rossz gazdasági helyzet következtében tömegesen hagyják el Szerbiát az itt letelepedett kínaiak. A 24sata arról írt, hogy a kínaiak által üzemeltetett belgrádi Blok 70-ben egyre kevesebb a vevő, valamint az eladó és az áru is. Sok bolton pedig már csak a lakatot látni. „A helyzet egyre nehezebb, s ez két-három éve csak fokozódik. Némely árus már vissza is ment Kínába, mi pedig gondolkodunk, s abban bízunk, hogy talán szebb napok jönnek majd” — ezt Min Gong, az egyik eladó nyilatkozta a lapnak. A szituációt jól ismerők azt is elmondták, hogy a fogyatkozó kínai áru helyét egyre inkább a drágább, de jobb minőségű magyar és olasz termékek veszik át. (24sata)

Egy nap elfogy majd a türelmünk

Meglehetősen indulatosan rohant ki az EU ellen Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia párt elnöke. Palma, aki egyúttal a jagodinai képviselő-testület elnöke is, azt mondta, hogy Szerbia még két-három évet fog várni az EU-csatlakozásra, aztán elfogy majd a türelme. Az ellentmondásos szerb politikus szerint Szerbia már eddig is mindent megtett az EU-tagságért, most már az unión a sor, hogy betartsa ígéreteit Szerbiának, és felvegye azt a teljes jogú tagok közé. „Azt üzenjük azoknak, akik minden évben azt mondják Szerbiának, hogy még csak néhány feltételt kell teljesítenünk a tagságért: az országnak egyre kevesebb ideje van a várakozásra” — mondta kategorikusan Marković. (Beta)

„Németországnál is több autóutat építünk!”

Az idén Szerbia sok mindent a helyére tesz majd, ezért ez már a fejlődés éve lesz. 2016-2017-ben pedig az ország több autópályát fog építeni, mint Németország. Ezeket a mondatokat már Aleksandar Vučić kormányfő nyilatkozta, aki a szendrői (Smederevo) vasöntöde magánosításával kapcsolatban is igen derűlátó. (Tanjug)

Vučić kirohanása az EU ellen

Autópálya-építés ide vagy oda, úgy tűnik, nemcsak Palma kezdi elveszíteni a türelmét az állandóan akadékoskodó, a jogállamiságot számon kérő EU miatt, hanem Aleksandar Vučić kormányfő is. Az történt ugyanis, hogy Maja Kocijančič, az EU bővítési biztosának szóvivője a szerbiai sajtószabadság állapotát kérte számon Vučić miniszterelnöktől. Vučić erre igen indulatosan reagált, s azzal vádolta meg Kocijančičot, valamint Michael Davenportot, az EU belgrádi nagykövetét, hogy az EU olyan intézményeket pénzel, amelyek a szerb kormány ellen folytatnak kampányt. Kocijančič a válaszában elutasította Vučić vádjait. „Igen meglepődtünk Vučić miniszterelnök állításain. Az EU támogatja a független és bátor újságírást, valamint a szabad véleménynyilvánítást mind Európában, mind a távolabbi régiókban. [...] A szabad véleménynyilvánítás a demokrácia alapja, az EU pedig a többi közt a versenyképesség és a szigorú eljárások mentén anyagi támogatást nyújt a független civil szervezeteknek” — áll az EU hivatalos válaszában. (Beta, B92)

A Haladó Párt a demokraták nyomában

A Szerb Haladó Párt a választási ígéretek ellenére önkormányzati szinten a Demokrata Párt nyomdokaiba lépett. A közvállalatokban továbbra is csak a párthovatartozás vagy a rokoni kapcsolatok alapján lehet munkához jutni. A Blic napilap tíz szerbiai városban térképezte fel mindezt, s arra a megállapításra jutott, hogy a nepotizmus tekintetében nincs semmilyen változás. (Blic)

A párizsi merényletek Szerbiai visszhangja

Aleksandar Vučić kormányfő nyugalomra és toleranciára intette az ország polgárait. „Azt üzenem a forrófejűeknek, hogy a történtekből ne vonjanak le semmilyen következtetést, s ne lépjenek fel az iszlám hívők ellen. Ők a mi polgáraink, ugyanúgy viszonyulunk hozzájuk, mint a többiekhez.” A kérdésben a szerb ortodox egyház is megszólalt. Nyilatkozatában szolidaritását fejezte ki a „muzulmán testvérek” iránt, s arra szólította fel a médiát, hogy tartózkodjon az iszlámot sértő karikatúrák megjelentetésétől. „Az olyan személyek kicsúfolása, akik több százmillió ember vallási identitását formálták, túllép a szabad véleménynyilvánításon, s teljeséggel megengedhetetlen” — áll az egyház felhívásában. (Beta)    

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..