home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Ismét kiírták a jogászösztöndíj-pályázatot
Kartali Róbert
2024.04.09.
LXXIX. évf. 14. szám
Ismét kiírták a jogászösztöndíj-pályázatot

Újra lehet pályázni a Vajdasági Jogászösztöndíj-programra — közölte mai sajtótájékoztatóján Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Hangsúlyozta, hogy a pályázat benyújtására április 9-étől június 28-áig van lehetőség. Mint ismeretes, a pályázatot elnyerő jogászhallgatók évi 1 millió forint támogatásban részesülhetnek a négy évig tartó képzésük során.

Az ösztöndíjpályázatra azok a vajdasági magyar fiatalok jelentkezhetnek, akik jogi karon tervezik folytatni felsőoktatási tanulmányaikat. A kiírás szerint mintegy 20 ösztöndíjra van lehetőség, ennél több jelentkező esetén pedig megoldást keresnek annak érdekében, hogy több személyt is támogathassanak — emelte ki az MNT elnöke.

A programot Magyarország Kormányának Igazságügyi Minisztériuma indította el dr. Pásztor Bálint kezdeményezésére. A programot jelenleg Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága finanszírozza, a pályázati kiírások lebonyolítása pedig a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével történik.

A pályázóknak nem lehet felsőfokú végzettségük, és csak az akkreditált jogászképzésekre felvételiző hallgatók jelentkezését fogadják el, legyen az állami vagy magánegyetem. A pályázók esetében kikötés, hogy általános vagy középiskolai tanulmányaikat magyar nyelven végezték el, valamint vállalniuk kell, hogy a diplomájuk megszerzése utáni öt évben legalább három évig a Szerb Köztársaság területén gyakorolják a jogászi hivatást.

— Fontos megemlíteni, hogy a pályázatot elnyerő fiatalok 10 hónapon keresztül 100 000 forintos támogatásban részesülnek, ezt a támogatást két részletben fizeti ki a Magyar Nemzeti Tanács. Tapasztalataink szerint az intézményeinkben, önkormányzatainkban és állami hivatalainkban hiány van magyar jogászokból, és reményeink szerint ennek a programnak köszönhetően több fiatal dönt majd a jogi pálya mellett.

Fremond Árpád hozzátette, hogy az első évben ösztöndíjban részesülő hallgatóknak hamarosan diplomát kell szerezniük, és abban bíznak, hogy ez a program sikeres lesz, beváltva majd a hozzá fűzött reményeket. Emlékeztetett, hogy az első évben 17-en, a másodikban 15-en, a harmadikban pedig szintén 17-en jelentkeztek. Értékelése szerint összességében ez már egy jelentős szám, mely nagymértékben hozzájárulhat a különféle ügyintézések szervezése szempontjából is a közösség megtartásához. Abban bíznak, hogy a program az idén is sikeres lesz, és sok érdeklődő jelentkezik, ha pedig több mint 20-an jelentkeznének, akkor további lehetőségek után nézve megoldást találnak majd annak érdekében, hogy mindenkinek lehetőséget tudjanak adni, aki jogásznak szeretne továbbtanulni — tette hozzá az MNT elnöke.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..