home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ismét Putyin, megint gáz és újra járvány
Kartali Róbert
2022.06.30.
LXXVII. évf. 26. szám
Ismét Putyin, megint gáz és újra járvány

Oroszország rakétákat szállít Fehéroroszországnak — Alkalmazkodás az új körülményekhez — Járvány törhet ki a földrengés túlélői között

Oroszország rakétákat szállít Fehéroroszországnak

Oroszország a következő hónapokban atomtöltet hordozására alkalmas rakétákat szállít Fehéroroszországnak — jelentette be Szentpéterváron Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával tartott tárgyalásai előtt. Az Iszkander-M típusú rakéták ballisztikus rakétaként és robotrepülőgépként egyaránt felhasználhatóak, hagyományos, illetve atomtöltettel felszerelve — mondta az orosz elnök. A találkozón Lukasenka kijelentette, hogy Fehéroroszország aggódik a szomszédai — Litvánia és Lengyelország — „agresszív”, „konfrontációs” és „visszataszító” politikája miatt. Lukasenka azt kérte Putyintól, hogy segítsen „szimmetrikus” választ adni azoknak a NATO-repülőgépeknek a berepüléseire, amelyek atomfegyver hordozására alkalmasak — mindenekelőtt atomfegyverek hordozására alkalmas harci gépek szállítását kérte. Putyin közölte: nincs szükség szimmetrikus válaszra, és felajánlotta fehérorosz kollégájának, hogy szükség esetén korszerűsítik a fehérorosz hadsereg gépeit, hogy alkalmasak legyenek atomtöltetek hordozására.

 

Alkalmazkodás az új körülményekhez

Fel kell készülni az Európába irányuló orosz gázszállítások további zavaraira, ezért az Európai Bizottság közös európai keresletcsökkentési terven dolgozik, melyet a testület júliusban mutat be a tagállami vezetőknek — jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken az uniós tagállamok vezetőinek tanácskozása utáni sajtótájékoztatón. Von der Leyen hangsúlyozta: az EU nem térhet vissza az olcsó fosszilis tüzelőanyagokhoz, ezért a kiszolgáltatott helyzetben lévő családok és vállalkozások számára nyújtott átmeneti, célzott segítség mellett elengedhetetlen, hogy a tagállamok felkészüljenek az új körülményekhez való alkalmazkodásra.

 

Járvány törhet ki a földrengés túlélői között

A kelet-afganisztáni földrengés által érintett több ezer környékbelinek tiszta vízre és élelmiszerre van szüksége, és fennáll a fertőző betegségek megjelenésének veszélye — jelentette ki az afgán egészségügyi minisztérium napokkal azután, hogy egy ENSZ-ügynökség kolerajárvány kitörésére figyelmeztetett a térségben. A múlt heti földrengésben legalább ezren meghaltak, mintegy kétezren megsérültek, tízezer otthon pusztult el, és az ENSZ humanitárius hivatala arra figyelmeztetett, hogy az azt követő kolerajárvány különösen nagy aggodalomra ad okot. A katasztrófa kemény próbatétel Afganisztán keményvonalas tálib vezetői számára, akiknek hatalmát az emberi jogokkal kapcsolatos aggodalmak miatt számos külföldi kormány nem ismeri el, amióta tavaly átvették az ország irányítását. Az afgánok ezreinek megsegítése kihívás azon országok számára is, amelyek szankciókat vezettek be az afgán kormányzati szervekkel és bankokkal szemben, s ezzel elvágták a közvetlen segítségnyújtás lehetőségét, ami már a földrengés előtt humanitárius válsághoz vezetett. Az ENSZ és számos más ország sürgősen segélyt küldött az érintett területekre, és az elkövetkező napokban még több érkezik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..