home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ismerjük meg a múltunkat!
Csernai Panna
2023.03.14.
LXXVIII. évf. 10. szám
Ismerjük meg a múltunkat!

Könyvbemutatót tartottak a szabadkai városháza dísztermében, ahol Bertalan Péter és Szántai Lajos méltatta, ismertette, elemezte Pap Gábor művészettörténész munkásságát és könyvét, melynek címe A lélek magyar formái — Műveltségünk hat alappillére.

A hatkötetes kiadvány ötven év munkája. Pap Gábor tanulmányegyüttese mindenféle túlzás nélkül nevezhető korszakos jelentőségűnek, hiszen a magyar műveltség szempontjából fontos gondolatokat, ismereteket fogalmaz meg, melyek el kell hogy jussanak minden fiatalhoz és minden ma élő magyar emberhez — hallottuk.

Az új, gyűjteményes kiadás ötletgazdája Miklósvölgyi János volt:

A lélek magyar formái — Műveltségünk hat alappillére nem csupán térben és időben kalauzolja el az érdeklődőt, hanem egyszersmind szent zarándoklatra is hív az emberi lélek világába. A több évtizedes kutatómunka után ebben a formában az olvasó asztalára most először letett hatkötetes művet akár számvetésként vagy összegzésként is értékelhetnénk, ám az teljesen nem fedné a valóságot. Itt ugyanis többről van szó. Vallomásról. Vallomásról, mely képet rajzol elénk arról, hogy a művészet eszközeivel élve mit vallottak őseink értékekről, lélekről, világról és Istenről.

Fényképezte: Csernai Panna

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..