home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ismerjük meg Becse várát!
Zséli Ágnes
2021.08.30.
LXXVI. évf. 34. szám
Ismerjük meg Becse várát!

Egészségügyi tanösvény kiépítését tervezi Törökbecse Önkormányzata. Az útvonal a település központjához közeli, régi komplejáratot köti majd össze Becse várával. A helyi idegenforgalmi szervezet indítványozta a projektumot, melyet a török TIKA nemzetközi fejlesztési ügynökség is támogat.

Az egészségügyi tanösvény mintegy 2 kilométeres szakasza a település Aracs részét övező tiszai töltés mellett húzódna, az odalátogatóknak kitűnő lehetőséget nyújtana a pihenésre, valamint a történelmi ismeretek szerzésére.

Egyébként Becse váráról tudni kell, hogy először 1091-ben úgynevezett Hasznos várként említődött, melynek feladata a vízi és az Erdély felé vezető utak felügyelete volt. Az erődítmény megmaradt falai az 1551-beli híres csata szemtanúi voltak, amikor az odaérkező török sereget az akkori várkapitány, Fügedy Gábor állította meg. Becse várának a sorsát a karlócai béke pecsételte meg, 1701-ben ugyanis lerombolták. A közkincsként őrzött erődítménynél már 2008-ban voltak előzetes ásatások és víz alatti kutatások, de ezután a munka leállt. 2019-ben az Óbecsei Városi Múzeum megvalósíthatósági tanulmányt készített, mely alapján a feltárást tavaly folytatták.

A helyi Link család tizenöt éve foglalkozik falusi turizmussal, hagyományőrzéssel. Link Krisztina elmondta, Törökbecse számos látványossággal, történelmi, kulturális örökséggel büszkélkedhet, ami az elmúlt években sok turistát vonzott a településre.

— Vannak még kiaknázatlan lehetőségek, s ezek mindenképp hozzájárulnának az idegenforgalom további fellendítéséhez. Az egyik ilyen kincs Becse vára, melyet szívesen látogatnának mind a helyiek, mind a vidékiek, a várhoz vezető út azonban nem szembetűnő, s aki netán nem tudja, hogy hol van, az bizony nehézkesen juthat el oda.

Krisztina támogatja a helyi idegenforgalmi szervezet indítványát. Véleménye szerint a tervezett egészségügyi tanösvény amellett, hogy az arra járókat sétára ösztönzi majd, egyúttal a történelmi múltról is regél. A vár feltárásának legutóbbi kutatásában az Óbecsei Városi Múzeum és Törökbecse Önkormányzata mellett a Nagybecskereki Népmúzeum, a Nagybecskereki Műemlékvédelmi Intézet, valamint a belgrádi Tudományos és Technológiai Múzeum munkatársai is részt vettek.

Saša Dujin, a törökbecsei idegenforgalmi szervezet igazgatója hangsúlyozta, az árterületen lévő óváros régészeti feltárását az idén is folytatni fogják.

— Az Óbecsei Városi Múzeum szakembereinek vezetésével hamarosan folytatjuk az erődítmény további kutatását, melynek eredményeit szeptemberben prezentáljuk. Mivel a Tisza szabályozása után a víz szintje megnőtt, a várfalak nagy része víz alá került, az áradások miatt pedig a szárazföldön lévő várfalakat is vastag iszapréteg borítja. Ezeket, reményeink szerint, az újabb akcióval 2 méteres magasságig sikerül majd láthatóvá tennünk. Az egészségügyi tanösvény a Tisza, valamint a töltés közötti közterületen húzódik majd, ahol szerb, angol, valamint magyar nyelvű tájékoztató táblákat helyezünk el. Ezeket olvasva az arra járók Becse várának történetéről szerezhetnek ismereteket. A gyalogosösvényt a régi komplejárattól a gátőrházig tervezzük, vagyis a visszafelé haladó utat az érdeklődők a már kiépített, aszfalttal burkolt Tisza-sétányon tehetik meg. Minderről nemrégiben a törökországi TIKA Nemzetközi Fejlesztési Ügynökséggel is tárgyaltunk, mely tervünket jelentős összeggel támogatná. A terület közvilágítást és pihenőhelyeket is kap. Az egészségügyi tanösvény kiépítése Törökbecse Önkormányzata, valamint az Óbecsei Városi Múzeum közös projektumaként valósul meg. A kivitelezés idejét, valamint a befektetés összegét még nem tudjuk pontosan megmondani, a számítások szerint azonban az álmunk megvalósításához több mint 10 millió dinárra lenne szükség.

Az igazgató azt is elmondta, hogy a Becse várához vezető egészségügyi tanösvény létrehozásához szükséges pénzösszegre a köztársasági, valamint a tartományi illetékes szerveknél is pályáznak.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..