home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Ismerjük fel a magyarságunk szépségeit
Kónya-Kovács Otília
2023.08.19.
LXXVIII. évf. 33. szám
Ismerjük fel a magyarságunk szépségeit

Tordán szentmisével kezdődött a Szent István-napi ünnepség, a Nepomuki Szent János templomban, ahol Fehér Roland bókai plébániai kormányzó, püspöki titkár, a Nagybecskereki Egyházmegye irodavezetője celebrálta a hálaadó misét.

–Úgy gondolom, Szent István király személyisége a mai világ magyarjainak, fiataljainak a változást üzeni. Egy olyan korszakban élünk, amikor látjuk, hogy elhatalmasodott az internet világa. Ezeknek a gyermekeknek, fiataloknak szükségük van arra, hogy megmutassuk nekik azt a változást, amelyet Szent István király is felismert. Tudta, hogy népének, a magyaroknak változásra van szüksége, ezért kereszténnyé tette őket, és élete folyamán arra törekedett, hogy megfeleljen a keresztény értékeknek, hogy a magyar népet Isten felé vezesse. Úgy gondolom, hogy a mai magyarságnak, főleg itt a Délvidéken, a magyar fiataloknak, a magyar gyermekeknek is éppen egy ilyen változásra van szükségük, hogy felismerjék kereszténységünk igaz értékét, a magyarságunk szépségeit, ezt ápolják, s ezen az úton haladjanak – fogalmazott Fehér Roland atya.

A szentmise után a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület elé vonult az ünneplő közösség, ahol 2014 óta áll Szent István mellszobra. Az alkalmi műsorban felléptek az általános iskolás gyerekek, valamint ünnepi beszédet mondott Dobai János tanácselnök.

–Tordának nem volt köztéri szobra az elmúlt időszakban, és amikor arról beszélgettünk, hogy kellene egy köztéri szobrot állítani a kultúrotthon elé, kétség nem volt bennünk, hogy kit is szeretnénk. Szent István mellett döntöttünk. Mi erre a szoborra büszkék vagyunk, hiszen a magyar nemzet összetartozását, a magyar nemzet létezését szimbolizálja a Kárpát-medencében, valamint azt, hogy mi itt, a szülőföldünkön, Tordán is igyekszünk megmaradni magyarnak. Remélem, hogy ez a szobor még nagyon sokáig itt fog állni, int és figyelmeztet bennünket, mi pedig igyekszünk Szent Istvánhoz méltó módon élni. Az intelmeit figyelembe véve próbálunk küzdeni a magyarságunkért és még nagyon sokáig itt, a szülőföldünkön maradni.

Az alkalmi műsort követően a Szent István szobornál a közösség képviselői elhelyezték az emlékezés virágait. Koszorúztak a Magyar Nemzeti Tanács, a helyi közösség, valamint a VMSZ helyi szervezetének képviselői, továbbá Mezei Zsuzsanna, a Tordaiak Klubjának elnök asszonya.

–Szent István király ünnepe Tordának nagyon sokat jelent, főleg azért, mert a falunk katolikus vallású, és Szent István volt az, aki nekünk ezt a vallást örökségül hagyta, és ez az életünkben egy fogódzó. Egy kislány olvasta fel Szent István életrajzát, és hallottuk, hogy már akkor kötelezővé tette a minden vasárnapi miselátogatást. Ez nem véletlen, mert az embernek kell hetente egy nap, amikor megnyugszik, amikor a lelki világával foglalkozik, elcsendesül és a templom erre nagyon jó hely. Nekünk, az anyaországon kívülieknek, nagyon fontos, hogy tudjuk, egy nagy közösséghez tartozunk. A szülőföldünkön élhetjük meg a vallásunkat, és ez egy biztos pontot jelent az életünkben – hangsúlyozta Mezei Zsuzsanna.

A koszorúzás után kiosztották az új búzából készült, megszentelt kenyeret, majd kötetlen társalgásra is sor került a művelődési otthonban.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..