home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ismerjétek meg a ContraBayando zenekart!
Zvekán Péter
2021.11.05.
LXXVI. évf. 43. szám
Ismerjétek meg a ContraBayando zenekart!

Szabadka egy kis város, ahol a zenével foglalkozó emberek általában ismerik egymást. Éppen ezért fordul elő, hogy nagyon sok formációban ugyanazokat az embereket látjuk. Egyszerűen próbálkoznak. Egy sikeres zenekar esetében ugyanis ki kell derülnie annak, hogy kik azok, akikkel jól együtt lehet működni, és hogy mennyire találnak egymásra egy stíluson belül. Így született meg 2018-ban a ContraBayando, mely napról napra egyre ismertebb. Jó a harmónia a tagok között, akik elérték, hogy a zene ne munka, hanem öröm legyen. A kezdetekről, a jelenről és a jövőről Sánta Zoltánt, a zenekar dobosát kérdeztem.

* Hogy találtatok egymásra?

— Eredetileg létezett már előttem a ContraBayando, csak akkor még duóban, melyet Miroslav Idić (harmonikás) és Szűcs Dávid (nagybőgős) alkotott. Mivel Dávidot jól ismerem, beszélgettünk arról, hogy jó lenne egy közös projektum, mire ő felajánlotta, hogy csatlakozzak hozzájuk. Így lett a duóból trió, és így született meg a jelenlegi felállás.

* A stílus közel állt hozzád?

— A zenekar francia sanzont, tangót, rumbát, bossa novát és egy csipetnyi etnót játszik, melyek közül azért volt, ami idegen terep volt számomra, főleg az etnó és a tangó. Egy kicsit nehéz volt megtalálnom bennük a dob megfelelő helyét, de mindez elég gyorsan ment, így végül is elég lazán alakult ki a végleges közös hangzás.


Fotó: Sánta Zoltán

* Mennyire éreztétek bátornak ezt a stílust/irányt választani?

— Merészen álltunk hozzá éppen azért, mert ilyen nincs a környéken. Kipróbáltuk, és láttuk, hogy működik. Az idő múlásával egyre több helyre hívtak bennünket, így kiderült számunkra, hogy mindenhol megálljuk a helyünket, legyen az egy kávézó, egy esküvő vagy akár egy teljesen önálló koncert egy ünnepségen. Arra is volt példa, hogy egy tárlatot nyitottunk meg, szóval még a kulturális eseményeken is teljesen jól beleolvadunk a környezetbe. Igazából vannak események, ahol mi vagyunk a középpontban, és olyan rendezvények is, ahol a háttérben jut nekünk szerep. Szerencsére mi mindkét típusú zenélést szeretjük.

* E három év alatt vannak állandó hallgatóitok, akiket sokszor láttok a koncertjeiteken?

— Szerencsére igen. Ez már az online platformokon is látszik, hiszen jelen vagyunk a közösségi médiában, ez manapság elengedhetetlen. Ott is rengeteg a visszajelzés, de természetesen a koncerteken is. Az idő múlásával aztán olyanok is vannak, akikkel személyesen is megismerkedünk, és kialakítunk velük egy jó viszonyt. Egyszer például az egyik koncertünkön megkértek, hogy játsszuk el az egyik rajongó — vagy inkább a zenénket szerető vendég — egyik kedvenc dalát, amit mi szívesen meg is tettünk, és csak közben tudatosodott bennünk, hogy ez valójában egy szülinapi köszöntő volt, merthogy egy torta is előkerült.


Herédi Krisztián Photography

* Úgy tudom, magánpartikon is részt szoktatok venni. Hogyan kell ezeket elképzelni?

— Az ilyen összejöveteleket általában jómódú emberek szervezik a barátaiknak. Ezek olyan „házibulik”, ahol sokszor még személyzet is van, szóval nagyon színvonalas magánesemények, melyeken minden nagyon kulturáltan történik, és ránk is maximálisan odafigyelnek, hogy minden feltétel meglegyen ahhoz, hogy mi is jól érezzük magunkat.

* Lehet tervezni ebben az új COVID-világban?

— Kizárólag rövid távra. Tavalyhoz képest egy kicsit jobb a helyzet, és a szervezők is derűlátóbbak, így például már a jövő évre is van felkérésünk. Ehhez csak úgy tudunk hozzáállni, hogy pozitívak és bizakodóak vagyunk. Szóval a közönség remélhetőleg egyre több helyen tud majd találkozni velünk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..