home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Iskolatáskák ajándékba
Tóth Lívia
2019.05.31.
LXXIV. évf. 22. szám
Iskolatáskák ajándékba

Azok a jövendőbeli elsős kisdiákok — Vajdaság-szerte 1450-en —, akik magyar nyelven kezdik meg tanulmányaikat, a Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából iskolatáskát kapnak ajándékba.

A táskák ünnepélyes átadásának első helyszíne Magyarkanizsa volt. A városháza dísztermében mintegy 150 kisgyermek kísérte figyelemmel a zentai Mécsvirág együttes fellépését. Az óvodásokat és a szüleiket Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere és Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke köszöntötte. Az ajándékot  

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke és Csizmadia Anna, a szövetség elnöki titkárságvezetője adta át. Az eseményen jelen volt mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Nyilas Leonov Anita községi művelődési tanácsos és Kávai Szabolcs községi oktatási tanácsos is.

A zentai Margaréta Óvodában Csáky Csongor és Jerasz Anikó üdvözölte az egybegyűlteket. A felszólalók megköszönték a szülőknek, hogy a magyar nyelvű továbbtanulást választották, és hangsúlyozták, annál jobb döntést nem is hozhat egy magyar szülő, mint hogy gyermekét az anyanyelvén taníttatja tovább.

A Margaréta Óvodában 32 leendő elsős vehette kézbe az ajándékot, Zenta község területén pedig összesen 151-en kapják majd meg a következő napokban. A rendezvényen a Rákóczi Szövetség és az MNT vezetői mellett jelen volt Perpauer Attila, Zenta község oktatással és művelődéssel megbízott tanácstagja is.

A zentai ünnepség után a Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács illetékesei Topolyán, a helyi Nyuszika Óvodában is megajándékozták az első osztályba induló magyar gyermekeket, akik ebben az intézményben 20-an vannak. Az iskolatáskák átadásán részt vett Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere is.

Csáky Csongor elmondta, a Magyar Nemzeti Tanáccsal szoros együttműködést sikerült kialakítaniuk, és Vajdaságot is bevonták a Magyar Iskolaválasztási Programjukba. Ennek az első eleme az újszülöttek köszöntése, majd az óvodások és szüleik megszólítása annak érdekében, hogy magyar tannyelvű iskolai tagozatot válasszanak a gyermeküknek. Az idén minden magyar iskolába iratkozó óvodás iskolatáskát kap ajándékba. Vajdaság-szerte mintegy 1500, a Kárpát-medencében pedig 8000 iskolatáskát osztanak szét. Ennek előzményeként a Rákóczi Szövetség februárban egy Mátyás királyról szóló könyvvel kedveskedett a végzős óvodásoknak.

Mint ismeretes, az őszre az MNT jóvoltából tanszercsomagot kapnak majd a magyar első osztályos kisdiákok, a Rákóczi Szövetség pedig ösztöndíjjal támogatja őket.


A Rákóczi Szövetség, Szögi Csaba és Tóth Péter felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..