home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Iskolanapot ünnepelt Oromhegyes
Fehér Márta
2022.03.09.
LXXVII. évf. 10. szám
Iskolanapot ünnepelt Oromhegyes

Az intézmény névadója Arany János, aki kétszázöt évvel ezelőtt március 2-án született Nagyszalontán. Az évforduló alkalmából a diákok ünnepi műsort adtak elő, a rendezvényen pedig Fejsztámer Róbert polgármester és Hajnal Jenő mondott köszöntőt.

A szabadkai Szent Száva-testvériskola, a községi és a helyi közösségi vezetőség, illetve az oktatási intézmények képviselőit, a közönség soraiban ülő tanulókat és pedagógusokat Vajda Attila iskolaigazgató köszöntötte. Úgy fogalmazott, Arany János szellemisége lassan teljesen áthatja intézményünket.

Iskolánk öt település, Oromhegyes, Orom, Tóthfalu, Völgyes és Újfalu diákságát öleli fel, három iskolaépületben. Pillanatnyilag 223 diákunk van, mindannyian magyar nyelven tanulnak. Az elmúlt öt évben sajnos mintegy 90 diákkal csökkent a tanulók létszáma. Iskolánk nagy utat tett meg a kezdetektől napjainkig. Az 1820-as évek második felében már tanítottak ezen a vidéken — idézte fel. — Jelenleg pályázati tevékenységgel igyekszünk előmozdítani az oktató-nevelő munka színvonalas fejlődését. 13 millió dináros eszköz- és épületfejlesztésre benyújtott pályázatok pozitív elbírálásában reménykedünk. Az iskolai program területén pedig 2,5 millió dinár a megpályázott projektumok összege. Iskolánk támogatói a Magyar Nemzeti Tanács, Magyarkanizsa Önkormányzata, a helyi közösségek tanácsai és a magyarországi alapítványok. A közös cél az, hogy tanulóink számára megteremtsük a feltételeket, hogy helyt tudjanak állni az élet minden területén. Iskolánk hitvallását egyértelműen tükrözi a következő idézet Arany Jánostól: „Útjaink százfelé válnak, de szívünk egy célért dobog, nekivágunk a küzdelmes mának, és épít karunk egy szebb holnapot.”

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa Község polgármestere gratulált a felkészítő pedagógusoknak, és megköszönte a programban részt vevő gyerekek elhivatottságát.

— Az önkormányzat részéről mindig megvan a támogatás, valamint az a pénzügyi és logisztikai háttér, amelyre az iskolának szüksége van. Ez tavaly az informatikai kabinetek korszerűsítésében nyilvánult meg. Bízom benne, hogy ezt az épületet az idei évben egy kicsit föl tudjuk frissíteni, és gyerekbaráttá tenni, másrészről pedig az iskolaudvart is rendezzük. Amikor majd befejezitek a nyolcadik osztályt, akkor bízom benne, hogy itthon maradva erősítitek azt a csapatot, amely ezen dolgozik — szólt a gyerekekhez.

Ünnepi köszöntőt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott, beszédében utalva napjaink nehézségeire, köztük kiemelt helyen az ukrajnai háborúra, illetve a közelgő április 3-ai választások tétjére is.

— Ezen a születésnapon gondolkodjunk el egy kicsit azon is, hogy miben állhat Arany János legsajátosabb küldetése. Arany egész életműve ugyanis az ember belső világának kiderítése. A magyar kultúrához tartozni nagyrészt annyit is jelent, hogy Arany János nyelvét, gondolkodását és műveit nemcsak megismerni, de szeretni is érdemes. Okosak és megfontoltak leszünk tőlük. Ezekben a nehéz, sorsdöntő időkben ránk fér mindannyiunkra.

Az Arany János Általános Iskola székhelye Oromhegyesen van, ám az oktatás még két településen folyik: Oromon és Tóthfaluban. Az iskola a 2015/16-os tanév kezdete óta viseli Arany János nevét, és azóta minden évben a költő születésének napján megünneplik az iskola napját, melyre a diákok rövid műsorral készülnek.


Ünneplőbe öltözött diákok


Vajda Attila iskolaigazgató, Fejsztámer Róbert polgármester, Hajnal Jenő MNT-elnök, Bata Imre tanácselnök


Az oromhegyesi Arany János Általános Iskola

Fényképezte: Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..