home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Iskolanap a szabadkai Kosztolányi-gimnáziumban
Szakáll Laura
2024.03.22.
LXXIX.. évf. 12. szám
Iskolanap a szabadkai Kosztolányi-gimnáziumban

Iskolanapot ünnepelt a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium. Korábban az irodalom jegyében szervezték meg a rendezvényt, idén a sport, a modern kori olimpia ihlette az ünnepséget.


Fotók: Fremond Árpád Facebook-oldala

Szabadka a művészek, irodalmárok mellett sok sportolót is adott az egyetemes magyarságnak és a városnak, köztük Vermes Lajost, akinek az első olimpiai játékok megrendezése kötődik a nevéhez. A sporteseményre 1880 augusztusában került sor. Erre emlékezve az oktatási intézmény Újbudafalvi Vermes Lajosról nevezte el a tornatermet. A névtáblát az iskolanap keretében leplezték le.

Az épületben performansszal, Vermes Lajos életét és munkásságát feldolgozó kiállítással készültek, Palicson, az első olimpia helyszínén pedig a diákok mutatták be a korabeli versenyszámokat.

A tehetséggondozó gimnázium 2003-ban kezdte meg működését a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziummal egyidőben. Az angol és a német szakot a sporttagozat követte, majd elindult a népszerű színház és audiovizuális művészetek osztály is. A diákok kiváló alapot kapnak a továbbtanuláshoz, a tanárok az oktatás mellett a nevelést is fontosnak tartják. Jótékonysági megmozdulásokat szerveznek, és sok egyéb, tantermen kívüli programot kínálnak a gyerekeknek.

Az iskolanapon Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is részt vett, valamint felolvasták Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár köszöntőjét.

Fremond Árpád a közösségi médiában közzétett bejegyzésében gratulált a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium dolgozóinak és diákjainak az iskolanap és a színvonalas ünnepi műsor bemutatásához.

Kosztolányi Dezső születésnapja március 29-e, amikor a vajdasági magyar könyv és olvasás napját is ünnepeljük. Mivel ezen a dátumon van az idén nagypéntek, az oktatási intézményben korábban tartották meg az iskolanapot. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..