home 2024. szeptember 16., Edit napja
Online előfizetés
Iskolaházak a Kárpát medencében
K. N.
2006.11.29.
LXI. évf. 48. szám
Iskolaházak a Kárpát medencében

A gunarasi Vreckó Mária Marisztella tisztelendő nővér kezdeményezésére a Poverello Alapítvány Böjte Csaba erdélyi ferences atya tapasztalatait hasznosítva gyermekvédelmi programba kezdett. Ennek keretében Kutaspusztán (Dreán)házat vásároltak, amelyben a hátrányos helyzetű gyermekek nappali...

A gunarasi Vreckó Mária Marisztella tisztelendő nővér kezdeményezésére a Poverello Alapítvány Böjte Csaba erdélyi ferences atya tapasztalatait hasznosítva gyermekvédelmi programba kezdett. Ennek keretében Kutaspusztán (Dreán)házat vásároltak, amelyben a hátrányos helyzetű gyermekek nappali foglalkoztatását végzik. Itt gyermekek meleg ételt, tisztálkodási lehetőséget kapnak, valamint nevelő felügyeletével egész napos foglalkozásban részesülnek. A kutaspusztai kezdeményezéshez hasonló napközik működtetését más helységekben is tervezik az alapítók, de csak adományokból tudják ezt elérni, ezért várják a jó szándékú emberek felajánlásait.
A gyermekvédelmi program első létesítményét, a 20-30 gyermek befogadására alkalmas kutaspusztai Lurkóházat a november 17-én, a VIANNEY SZENT JÁNOS-templomban bemutatott püspöki szentmise után áldotta meg Böjte Csaba dévai ferences testvér.
Árpád-házi Szent Erzsébet napjához kötődő szentmisét Pénzes János megyés püspök az egyházmegye papjainak segédletével mutatta be, szentbeszédet pedig a gyermekvédelmi tevékenységéről ismert dévai ferences atya, Böjte Csaba mondott. Elmondása szerint Erdélyben mintegy negyven településen léteznek már iskolaházak, napközik, amelyekben csaknem ezerötszáz gyermekről gondoskodnak.
- Vannak olyan családok, amelyek a jég hátán is megélnek, de vannak, amelyek nehezen találják fel magukat az életben. Ezért kell a szolidaritás, a szeretetszolgálat. Mai világunk legnagyobb hiányossága, hogy némelyek túl nagy szeletet vágnak a közös kenyérből, így a másiknak már nem jut belőle. Akkor lesz igazságos a világ, ha hiszünk a szeretet végső győzelmében - fejtette ki. Mint mondta, egyébként is kevés gyermek születik, ezért nem engedhető meg, hogy ez a kevés is az iskolákban lemorzsolódjon. Erre jók az iskolaházak, gyermekotthonok, napközik, ahol a meleg ételen kívül életre való nevelést is kapnak a gondozottak, hiszen a szegények legtöbbször azért maradnak a nincstelenségben, mert nem tudják beosztani a pénzüket. Az egyháznak ezt a gondoskodó törekvését kell felismernie a társadalomnak, mert sokkal olcsóbb egy gyermeket nevelni, mint később a börtönben eltartani. Abból a felismerésből kell kiindulni, hogy nem sok kell, hanem sokaktól kevés. Nemzetünket ugyan a történelem során darabokra szaggatták, ám most az Európai Unión belül ismét eggyé olvadhatunk. A Kárpát medencében létrehozhatjuk a gyermeksegítő központok hálózatát. Erdélyben már évek óta működnek, most ez a folyamat beindul itt a Délvidéken, s Kárpátalján is tervezik.
- Nem tudom, a dreai kezdeményezés istentől áldott-e, de dolgozzunk érdekében, gondozzuk és minél jobban hisszük benne, annál közelebb kerülünk Isten szándékához, hiszen a befogadott gyermek Isten alkotása, az å csodája - mondta Böjte Csaba. A szentmisét követően a Lurkóház udvarán mondott imával áldotta meg a gyermekeket befogadó házat, majd megszentelte a szobákat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..