home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Iskola-népszerűsítő verseny
Tóth Lívia
2019.04.18.
LXXIV. évf. 15. szám
Iskola-népszerűsítő verseny

ÖkoVegyÉsz címmel rendeztek versenyt Csókán a Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskolában. A megmérettetésre jelentkező általános iskolák hetedik és nyolcadik osztályos tanulói kétfős csapatokban oldották meg az írásbeli feladatokat.

Az első alkalommal meghirdetett ÖkoVegyÉsz versenyre négy község — Csóka, Zenta, Törökkanizsa, Szabadka — nyolc iskolájának mintegy 90 diákja jelentkezett.

— A rendezvény célja elsősorban az volt, hogy ráirányítsuk a tanulók figyelmét a környezetvédelem jelentőségére, fontosságára. A versenyre készített feladványsor három tantárgyból, az ökológiából, a vegyészetből és a táplálkozástanból tevődött össze. A kétfős csapatoknak 90 perc állt rendelkezésére, hogy kitöltsék a tesztet. A felkészüléshez szükséges anyagot mindenki idejében megkapta — hallottuk Nikolić Ágnes szervezőtől.

A tanárnő azt is elmondta, hogy az első helyezett csapat két tagja egy-egy táblagépet, a második Bluetooth-hangszórókat, a harmadik fülhallgatókat kap, a kisebb nyeremények közé USB-k és pólók tartoznak, köszönőlevél és könyvjelző pedig mindenkinek jár. A jutalmakat a Magyar Nemzeti Tanácshoz benyújtott pályázat segítségével vásárolták meg.

A jelenlevőket a teszt megírása után körbevezették az iskolában, megnézték a szaktantermeket, a laboratóriumot, a fodrászszalont, ismerkedtek a tanárokkal és az intézmény nyújtotta lehetőségekkel.

— A versennyel egyúttal az iskolánkat is népszerűsítjük, hiszen nem titkolt célunk, hogy az ősztől minél több fiatalt „idecsalogassunk” — hangsúlyozta Nikolić Ágnes tanárnő.

A csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskolában 12 tagozaton — 6-6 szerb és magyar tannyelvű osztályban — jelenleg mindössze 120 diák van. A hároméves szakokon a leendő fodrászok, pékek, hentesek, a négyéveseken pedig a környezetvédelmi és gyógyszeripari technikusok, illetve a vegyészlaboránsok tanulnak.

— A terveink szerint szeptembertől magyar nyelven a négy évig tartó szakok közül a vegyészlaboráns-osztályt, a háromévesek közül pedig egy kombinált tagozatot nyitnánk meg a pékek és a hentesek képzésére, szerb nyelven a négyéves élelmiszeripari technikus szakot kínáljuk fel. Emellett az öntő-formázó profillal, ahova 30 diákot várunk, a csókai öntödék igényének próbálunk eleget tenni. Természetesen lesznek fodrászok is, hiszen ez a legnépszerűbb szakmánk, mindig túljelentkezés van — ismertette az intézmény helyzetét Bata József igazgató.

— Iskolánknak a számos hazai és külföldi pályázatnak köszönhetően rendkívül jó minőségű felszerelése van, minden teremben működik az internet, a szaktantermekben és a tavaly felújított laboratóriumban a legkorszerűbb műszereket használhatják a diákok, valamint saját fodrászszalonunk is van. Tudjuk, hogy a 120 diák kevés, éppen ezért különféle megmozdulásokkal igyekszünk ráirányítani a figyelmet az intézményre. Ezek közé tartozik új versenyünk, az ÖkoVegyÉsz is, melyet szeretnénk hagyományossá tenni, április 15-én pedig nyílt napot tartunk. Reméljük, az ilyen rendezvényekkel sikerül elérnünk, hogy több fiatal érdeklődjön a csókai középiskola iránt. A településen ugyan nincs kollégium, de vannak kiadó lakások, szobák, és a korábbi tanévekben már tanultak nálunk távolabbról érkező, bentlakó diákok. A szülők megnyugodhatnak, ez egy biztonságos kisváros, az intézmény egész területén kamerarendszer működik, én tizenöt éve dolgozom itt — négy éve igazgatóként —, de még soha nem volt semmiféle gond. Az iskolánkban jó a közösség, nagyon büszke vagyok a tanárokra, ezt a versenyt is kiválóan megszervezték — hangsúlyozta Bata József.


Alakulóban a frizurák a fodrászaton

A tesztek pontozása és az eredmények rangsorolása után hét csapatot díjaztak. Hetedik lett a padéi Szervó Mihály Általános Iskola Čuvari nevű csapata, a hatodik és az ötödik helyre az oromhegyesi Arany János Általános Iskola csapatai — a Konyhatündérek és a Jázmin&Viola — kerültek. A negyedik helyen a csókai Jovan Popović Általános Iskola Medonja nevű csapata végzett. A dobogósoknál érdekes helyzet alakult ki, két csapat ugyanis egyforma pontszámot szerzett, ezért ebben az esetben a zsűri azt vette figyelembe, mennyi idő alatt sikerült megoldani a feladatokat. Így a harmadik helyezést a törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola Atom 1 — Igor Pantelin, Milan Radišić —, a másodikat pedig a zentai Emlékiskola G.T.T.R. — Gavranović Tamara, Török Réka — csapata szerezte meg. A legjobbnak a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskolából érkező, Alakulamolekula nevű csapat, vagyis Nagygyörgy Zsóka és Juhász Nikolett bizonyult.


Kísérletek a laborban


A nyertesek: Juhász Nikolett és Nagygyörgy Zsóka


A versenyre póló is készült (Igor Savičević és a szerző felvételei)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..