home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Iskola a természet lágy ölén
Tóth Tibor
2017.04.27.
LXXII. évf. 16. szám
Iskola a természet lágy ölén

Nemrégiben iskolanépszerűsítő napot tartottak Ludason.

A helyi Miroslav Antić Általános Iskolába — mely a palicsi tanintézmény kihelyezett tagozata — elsőtől negyedik osztályig tizenhat diák jár, az óvodások pedig tízen vannak. Ludason is egyre kevesebb a gyerek, így veszélybe kerülhet a festői környezetben, szinte a Ludasi-tó partján elhelyezkedő iskola sorsa. A jelenlegi törvények szerint az ötfősnél kisebb osztályoknak már összevont tagozatként kell működniük.


Az iskolanépszerűsítő nap részvevői

— Népszerűsíteni szeretnénk iskolánkat. A környékbeli szülők gondolják át, hova íratják gyermekeiket. Biztos vagyok benne, hogy a tíz főnél kisebb létszámú, de még önálló osztályban a tanító néni sokkal jobban oda tud figyelni a gyerekre, feleléskor többször lehet sorra kerülni, több lehetőség adódik például a táblánál egy-egy feladat megoldására. A pedagógusok alaposabban tudnak foglalkozni kevesebb gyerekkel, mint egy húsz vagy harminc főt számláló osztályban. Iskolánk a közelmúltban fel lett újítva, az osztályokban minden felszerelés megtalálható, mely szükséges a színvonalas munkához. Tehát minden feltétel megvan, csak a gyerekek hiányoznak. 2017 a ludasi iskola népszerűsítéséről szól — mondta Aladics Tibor, a ludasi helyi közösség közgyűlésének elnöke.

Az iskolanépszerűsítő napon az ABC&T képzőművészeti szakkör tagjai a tanító nénikkel együtt foglalkoztak a gyerekekkel, illetve maguk is készítettek egy-egy alkotást.


Alkotnak a festők

— A topolyai festőkkel együtt tízen látogattunk el ma a ludasi iskolába. Két reklámtáblát vágtunk el több részre, és azon folyik a munka. Főleg ludasi tájképek és csendélet készül, hiszen a jelenlévők többsége valamilyen módon kötődik ehhez a csodálatos településhez. A munkákat a ludasi helyi közösség rendelkezésére bocsátjuk — mondta Török István, az ABC&T képzőművészeti szakkör vezetője.

A tanteremben mind a tizenhat alsós kezében ecset van. A diákok a négy évszakot, illetve azok váltakozását igyekeznek bemutatni négy fa által. Bosznai Krisztianna, a negyedik osztály tanító nénije kiemelte, hogy a tanulók nyitottak a kezdeményezésre, örömmel vesznek részt benne. Az iskolanépszerűsítő napra nagy szükség van, hiszen egyre kevesebb a gyerek.


A gyerekek a négy évszakot ábrázolták (Szabó Attila felvételei)

— A ludasi egy természetközeli iskola, hiszen karnyújtásnyira található a tó, melynek partján gyakran különórákat tartunk, hattyúkat etetünk. Szabadtéri kemencénkben pizzát sütünk a természet lágy ölén, úgyhogy a gyerekek nálunk idilli körülmények között tanulnak — mondta a tanító néni.

A ludasi iskolába eddig két elsős iratkozott be a 2017/2018-as tanévre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..