home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Irodalmi karaván Óbecsén
Szilágyi Edit
2023.03.23.
LXXVIII. évf. 12. szám
Irodalmi karaván Óbecsén

Az Óbecsei Népkönyvtár adott otthont a népszerű Petőfi Irodalmi Karaván elnevezésű, immár ötödik alkalommal megrendezett programsorozatnak, melyet a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezett.

Középiskolásokhoz szóló határtalan irodalmi utazást kínálva, rendhagyó előadásukkal érdemes művészek lepték meg a közönséget. Előbb a gimnáziumot, utána a könyvtárt látogatták meg. A gimnáziumban rendhagyó irodalomórát a csapat tagja, Wirth Imre költő, író és muzeológus tartott, kiemelve, hogy fontos ismernünk a nyelvet, melyet beszélnek, de a technikával átitatott civilizációt is, melyben élnek, és melyet használnak. Az előző századok irodalmát kell számukra beilleszteni az új keretek közé.

A szalonest Barabás Lőrinc dzsessztrombitás zeneszerző és zenész egyedi hangulatot keltő zenéjével, Kemény István József Attila-díjas költő, író és Wirth Imre költeménye felolvasásával kezdődött.

— Nagy tisztelet, várakozás van bennünk a márciusi utazásunk és az új helyszín, Vajdaság felé. Persze Vajdaság életünk és olvasmányaink része: Sziveri János, Kosztolányi Dezső, Csáth Géza, Ladik Katalin által már ismerős a hely — most azonban tétje van, hogy vendégeinkkel megszólítsuk a közösséget, és összekapcsolódjunk a művészet által. Mi ezért dolgozunk, ezért kelünk útra! — mondta el Juhász Anna irodalmár, az események és az utazás szervezője, aki az idén a XX. századi, jelentős magyar írók, költők bemutatása mellett főként a reformkor, így Petőfi Sándor és Arany János munkásságát emeli ki rendhagyó irodalomórákon az érintett városok intézményeiben, míg este a szalonesteket moderálja.

Száraz Miklós György a gyermekkorát meghatározó táj képeit vélte felfedezni Óbecsén, Kemény István a Tisza csodáját, Wirth Imre szerint pedig a táj nemcsak egy szemmel látható külső, hanem egy belső táj is, a lélek kivetített tere.

— Petőfi Sándor magyar költő, forradalmár, nemzeti hős, a magyar költészet egyik legismertebb és egyik legkiemelkedőbb alakja — mondta Fenyvesi Szilvia, a könyvtár alkalmazottja. — Nincs olyan magyar ember, aki ha ezt a nevet hallja, ne tudná, kiről is van szó. Nem hagyjuk elfeledni, megemlékezünk róla, ma is őt ünnepeljük, és nem is akármilyen módon, hiszen megtisztelő számunkra, hogy a mi intézményünkben adhatunk otthont egy ilyen színvonalas estnek.

A megjelenteket Lovas Djijanta, a könyvtár igazgatónője köszöntötte.

A nagy érdeklődésre számot tartó zenés, irodalmi szalonest először jött Vajdaságba, és Újvidék után a második állomása Óbecse lett, majd folytatta útját Zentára és Szabadkára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..