home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Irodalmi hídverés
Tóth Lívia
2009.05.27.
LXIV. évf. 21. szám
Irodalmi hídverés

A díjazottak: Butterer-Kiss Márta, Mezei Szilárd, Harkai Vass Éva - Szabó Attila fotójaKiállításmegnyitót, díjátadót és könyvbemutatót tartottak az Újvidéki Színház kistermében a Híd című vajdasági irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat alapításának és folyamatos megjelenéséne...

A díjazottak: Butterer-Kiss Márta, Mezei Szilárd, Harkai Vass Éva - Szabó Attila fotója

Kiállításmegnyitót, díjátadót és könyvbemutatót tartottak az Újvidéki Színház kistermében a Híd című vajdasági irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat alapításának és folyamatos megjelenésének a 75. évfordulója alkalmából. A jeles ünnepen Németh Ferenc, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgató-főszerkesztője köszöntötte a vendégeket és irodalomkedvelőket. Az Újvidéki Színház előcsarnokában látható fotó- és dokumentum-összeállítást dr. Csáky S. Piroska nyugalmazott egyetemi tanár rendezte.
A Híd 1934-ben indult Szabadkán, 1947-től Újvidéken jelenik meg, néhány évtizede pedig a Forum Könyvkiadó keretén belül. A kiadvány, amely kezdettől a hídverés eszméjét hirdette népek, kultúrák, irodalmak és emberek között, az elmúlt háromnegyed évszázad során írónemzedékeknek adott közlési és kibontakozási lehetőséget, mint például az 1950 áprilisában jelentkező ifjú ''hidasok”-nak, Bori Imrének, Fehér Ferencnek, Juhász Gézának, Major Nándornak, Németh Istvánnak, Tomán Lászlónak és a többieknek, akik új irodalmi eszméktől fűtve más hangon szólaltak meg. Fontos irodalomtörténeti tény az is, hogy 1963-tól olyan anyaországi írókat közölt, mint Weöres Sándor, Déry Tibor, Mándy Iván, Hernádi Gyula, Mészöly Miklós vagy Tandori Dezső, akik akkortájt a magyar irodalom peremére szorultak. A folyóiratot, annak kulturális jelentőségét és távlatait dr. Faragó Kornélia főszerkesztő értékelte.
Az eseményen kiosztották az ötven évvel ezelőtt alapított Híd Irodalmi Díjat, a Forum Képzőművészeti Díjat, valamint a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat.
A Híd Irodalmi Díj bírálóbizottsága Harkai Vass Éva 2008-ban a Forum Könyvkiadó gondozásában megjelent Mi volt szép C.-ben? című könyvét tartotta méltónak a kitüntetésre. A zsűri a kötetnek a magyar költészet hagyományával és jelenével való párbeszédét, képalkotásának kiforrottságát, beszédmódjának és verselésének megkülönböztető jegyeit, autentikus lírai világképét emelte ki.
A Forum Képzőművészeti Díjat Butterer-Kiss Márta képzőművész, pedagógus kapta meg. Az indoklás szerint az alkotó kísérletező művész, aki úgy kutatja folyamatosan az újabb lehetőségeket, tágítja a műfaji határokat, hogy közben egy pillanatra sem téveszti szem elől a hagyományokat. Az állandóság és a változás rendje, az élet aktuális és már csak emlékekben élő mozzanatai kötik le figyelmét, inspirálják alkotásra. Diákjait nemcsak az ábrázolás, hanem a problémamegoldás feladatával is szembesíti, sokoldalú egyéniségfejlesztő munkát folytat.
A Vajdasági Magyar Művészeti Díjat ilyen néven most ítélték oda első ízben. Az elismeréssel Mezei Szilárd zeneszerzőnek és előadóművésznek -- aki műveivel és fellépéseivel hazai és nemzetközi viszonylatban is kimagasló sikereket ért el -- a több éves kiemelkedő alkotói tevékenységét jutalmazták.
A rendezvényen két kiemelkedő irodalmi centenáriumról is megemlékeztek, Radnóti Miklós és Herceg János születésének századik évfordulójáról. A Forum Könyvkiadó mindkettőt alkalmi kiadvánnyal jelölte meg: az 1961-ben kiadott kétnyelvű Radnóti-kötet, a Meredek út -- Strmom stazom című reprintjével, illetve egy többszerzős alkalmi tanulmánykönyvvel. A Radnóti-kötet a költő mintegy harminc versét tartalmazza, szerb nyelven Danilo Kiš fordításában. Herceg János születésének századik évfordulója jó alkalom volt arra, hogy felkérjenek több szerzőt, olvassa és értelmezze újra Herceg műveit. A kihívásnak huszonketten tettek eleget, így született meg A Gerard írójáról című gyűjtemény Bordás Győző szerkesztésében.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..