home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Irodalmi est a VM4Köz. Klubban
Kartali Róbert
2018.09.21.
LXXIII. évf. 38. szám
Irodalmi est a VM4Köz. Klubban

Palackmagány címmel tartottak telt házas irodalmi estet csütörtökön a VM4Köz. Klubban.

A vendég Géber László kiváló költő, műfordító, szerkesztő, esszéíró volt, akit Brenner János, a Fórum szerkesztője kérdezgetett rádióesszéiről, palackpostáiról, műfaji határfeszegetésekről és újraértelmezésekről. A Szöveg szalonna, az Akinek az ég és a Szigetlakó című művek szerzőjével folytatott beszélgetés során szóba került az ember, a magány, az egyedüllét, a csend, a közösséghez tartozó magány, a hit, a szerelem, az önazonosság, az élet-halál, a nyelv és minden, ami költészet.


A szerző felvételei

Az esten a szerző felolvasott több kötetéből, kiemelve azt a fontos gondolatot, hogy egy író vagy művész ne magyarázza a műveit, hanem mondja el, hogyan született az alkotás, vagy milyen helyzetben volt akkor, amikor a szöveg íródott, hiszen az úgy sokkal hitelesebb, mint ha okfejtésbe kezdene annak kapcsán, hogy mit is akart mondani a művével. Géber ezzel kapcsolatban Friedrich Nietzsche idézetével élt, mely szerint: „A művésztől azt kívánni, hogy magáévá tegye a hallgató kritikus optikáját, azt jelenti, hogy mintegy szegényítse el önmagát és alkotóerejét. Ha megpróbálná megérteni önmagát, biztosan melléfogna.” Ennek szellemében a beszélgetés során, az egy-egy műből kiragadott részletek felolvasása után, Géber László a hallgatóságra bízta a szövegek értelmezését, az ezekhez kapcsolódó elbeszéléseiben pedig inkább az akkori körülményeket, az élményeit és az emlékeit emelte ki, legyen szó a nehézségekről, az élethez való hozzáállásáról vagy a tapasztalatairól.

Géber László Kevevárán született, Székelykevén fejezte be az általános iskolát, Pancsován a gimnáziumot, majd a Belgrádi Egyetem Politikatudományi Karának nemzetközi szakán szerzett diplomát. 1987 és 1992 között az Újvidéki Televízió külpolitikai újságírója, ezután pedig az Újvidéki Rádió irodalmi műsorainak szerkesztője volt.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..