Irodalmi est a VM4Köz. Klubban

Irodalmi est a VM4Köz. Klubban

Palackmagány címmel tartottak telt házas irodalmi estet csütörtökön a VM4Köz. Klubban.

A vendég Géber László kiváló költő, műfordító, szerkesztő, esszéíró volt, akit Brenner János, a Fórum szerkesztője kérdezgetett rádióesszéiről, palackpostáiról, műfaji határfeszegetésekről és újraértelmezésekről. A Szöveg szalonna, az Akinek az ég és a Szigetlakó című művek szerzőjével folytatott beszélgetés során szóba került az ember, a magány, az egyedüllét, a csend, a közösséghez tartozó magány, a hit, a szerelem, az önazonosság, az élet-halál, a nyelv és minden, ami költészet.


A szerző felvételei

Az esten a szerző felolvasott több kötetéből, kiemelve azt a fontos gondolatot, hogy egy író vagy művész ne magyarázza a műveit, hanem mondja el, hogyan született az alkotás, vagy milyen helyzetben volt akkor, amikor a szöveg íródott, hiszen az úgy sokkal hitelesebb, mint ha okfejtésbe kezdene annak kapcsán, hogy mit is akart mondani a művével. Géber ezzel kapcsolatban Friedrich Nietzsche idézetével élt, mely szerint: „A művésztől azt kívánni, hogy magáévá tegye a hallgató kritikus optikáját, azt jelenti, hogy mintegy szegényítse el önmagát és alkotóerejét. Ha megpróbálná megérteni önmagát, biztosan melléfogna.” Ennek szellemében a beszélgetés során, az egy-egy műből kiragadott részletek felolvasása után, Géber László a hallgatóságra bízta a szövegek értelmezését, az ezekhez kapcsolódó elbeszéléseiben pedig inkább az akkori körülményeket, az élményeit és az emlékeit emelte ki, legyen szó a nehézségekről, az élethez való hozzáállásáról vagy a tapasztalatairól.

Géber László Kevevárán született, Székelykevén fejezte be az általános iskolát, Pancsován a gimnáziumot, majd a Belgrádi Egyetem Politikatudományi Karának nemzetközi szakán szerzett diplomát. 1987 és 1992 között az Újvidéki Televízió külpolitikai újságírója, ezután pedig az Újvidéki Rádió irodalmi műsorainak szerkesztője volt.

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Irodalom rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Irodalmi est a VM4Köz. Klubban
Irodalom
Irodalmi est a VM4Köz. Klubban
Irodalom
Facebook

Támogatóink