home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Iránytű és tájszabászat — megnyílt a LXX. Kanizsai Írótábor
2022.09.09.
LXXVII. évf. 36. szám
Iránytű és tájszabászat — megnyílt a LXX. Kanizsai Írótábor

Gazdag programmal, irodalommal, zenével, képzőművészeti eseményekkel várja az érdeklődőket a szeptember 8-án megnyitott, jubileumi, LXX. Kanizsai Írótábor.

Az esemény a magyarkanizsai Népkertben kezdődött. A jelenlévők koszorúztak az írók emlékművénél, majd a városháza előtti parkban, a Dobó—Koncz-szobornál. Verebes Ernő, a szervezőbizottság elnöke hivatalosan is megnyitotta a hét évtizede létező rendezvényt.

— A táj, melyben élünk, a miénk. De fentről, akár egy évről évre új szabásminta, másféle ruhát sejtet. Csak saját tapasztalatainkat és meggyőződéseinket figyelembe véve tudunk tájékozódni benne. De van, amikor az égtájak egybemosódnak, és az iránytűk tanácstalanok. Egyszerre mutatnak eszméket, elveket, hovatartozást és ezek alapján kialakított célokat. Merre az arra? És kinek? Őseink, régen, az éjszakai rejtélyekre fáklyákkal keresték a választ. És mi, a nappali fényben, vajon mivel? Az írótábor mindig válaszokat keresett olyan kérdésekre, amelyek talán fontosabbak voltak, mint az azokra adható válaszok. Hiszen a kérdések azóta is lehetőségek felvetései, a válaszok, választások pedig valaminek a lezárásai. Madáchot szabadon idézve, marad tehát a keresés, mely a megtalálás maga. Hetven év tapasztalata diktálja ezeket a gondolatokat, még ha nem is voltunk ott, illetve itt, az elejétől fogva. Ha a Kanizsai Írótábornak arca lehetne, megannyi elképzelést, gondolatot, tekintetet tükrözne. Neveket, sorsokat. Halottaink, doyenjeink és fiataljaink szellemét idézné — mind egyszerre, hiszen közös időnk hullámrendszere, mely egyben az „itt és most” legfontosabb keresztmetszete, évről évre összehív bennünket. A LXX. Kanizsai Írótábor emlékezete az idén egy olyan pontig érkezett, amikor címadó alapgondolatként a következő született meg: Iránytű és tájszabászat, avagy fáklyával egy éghető világban — mondta a többi közt Verebes Ernő.

A megnyitóünnepségen jelen volt Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Kudlik Zoltán tartományi művelődési segédtitkár.

Az első napon az írótábor részeként a Dobó Tihamér Képtárban megnyílt Mezei Erzsébet Itt jártamban című kiállítása, ezután pedig Fehér Ferencről, Fehér Kálmánról és Cs. Simon Istvánról emlékeztek meg egy kerekasztal-beszélgetés keretében.

Magyarkanizsa Önkormányzata évről évre segíti a rendezvény megvalósulását, de a támogatók sorában találhatjuk az idén is a Magyar Nemzeti Tanácsot és a tartományi művelődési titkárságot.

Az írótábor további programjáról ITT olvashatnak.

Forrás: Magyarkanizsa Önkormányzatának Sajtószolgálata

Fényképezte: Szerda Zsófi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..