home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Iránymutatás a környezettudatosság jegyében 
Kartali Róbert
2021.09.29.
LXXVI. évf. 39. szám
Iránymutatás a környezettudatosság jegyében 

A környezetvédelemre való nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. Azok a gyerekek, akik sok időt töltenek a természetben, nagyobb valószínűséggel válnak környezettudatos felnőtté. Ezt felismerve ÖKOlógia — Fenntartható fejlődés címmel szervezett környezetismereti programot Szabadkán az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete. Az akciót a város önkormányzatának támogatásával valósították meg.

A szervezők azt a célt tartották szem előtt, hogy a szabadkai általános iskolák diákjai és tanárai terepi gyakorlatok, előadások által ismerkedjenek meg a város természeti értékeinek jelentőségével, biológiai sokféleségével és ezek megőrzésével.

A diákok azok, akik leginkább fogékonyak arra, hogy megváltoztassák a hozzáállásukat és viselkedésüket annak érdekében, hogy a természeti értékeink megmaradjanak — hangzott el a projektum megnyitóján, a szabadkai Ivan Goran Kovačić Általános Iskolában. Besnyi Izabella, az oktatási intézmény biológiatanára és Bognár Pásztor Hajnalka, a városi tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagja köszöntötték a részt vevő gyerekeket.

— A cél az, hogy a gyerekek megismerkedjenek Szabadka természeti értékeivel, a város biológiai sokféleségével — mondta Besnyi Izabella. — Reményeink szerint a diákok a megszerzett tudást átadják kortársaiknak, hogy minél többen őrizzék ezeket a felbecsülhetetlen értékeket, hogy átéljék, milyen fontos a természetvédelem, a természet megőrzése, mi ugyanis mind a természettől kapjuk az értékeinket, ezt pedig meg kellene hogy őrizzük, és a legjobb formában továbbadnunk az utódainknak. Hat iskolából érkeztek résztvevők, minden intézményből öt diák és egy tanár, akikkel ellátogatunk a szelevényi erdőbe. A következő alkalommal pedig szintén hat helyi iskola öt-öt diákjával és egy-egy tanárával fogunk elmenni a Ludasi-tó speciális természeti rezervátumba, és ott is ugyanezt a programot csináljuk végig. A kirándulások során a diákok fényképeznek, és meghallgatják az előadást, majd egy prezentációt készítenek, és ezt utána bemutatják a kortársaiknak. E prezentációk, fotók segítségével pedig az összes többi iskolához eljuttatjuk ezeket az információkat, képeket, és próbáljuk terjeszteni azt, hogy Szabadka mennyire gazdag természeti értékekben.

— A környezetvédelemmel foglalkozni kell, és szeretnénk, ha már kicsi koruktól tudatosulna a gyerekekben, hogy milyen fontos a környezetünk védelme. Egy periódusban ez a téma sajnos el lett hanyagolva — emelte ki lapunknak Bognár Pásztor Hajnalka. — Ennek érdekében az önkormányzat mezőgazdasági és környezetvédelmi titkárságának eszközeiből szeretnénk minden évben elérhetővé tenni egy olyan pályázati kiírást, amellyel támogatjuk az ilyen akciókat. Ez volt az első év, elsőre talán egy kicsit nehéz volt, de szerintem jövőre már sokkal jobb pályázatokat tudunk kapni. Egyébként az idén is nagy volt az érdeklődés, 33 pályázatot kaptunk kézhez, és azt kell mondanom, a meghatározott összeg felső határát nem mindenki kaphatta meg, mert annyian jelentkeztek, így kénytelenek voltunk meghatározni egy kritériumrendszert.

Szabadka mezőgazdasági és környezetvédelmi titkársága az idén 2 millió dinárt hagyott jóvá erre a célra.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..