home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Intézményesítették a Tanyaszínházat
Kartali Róbert
2023.07.19.
LXXVIII. évf. 29. szám
Intézményesítették a Tanyaszínházat

Az idén negyvenöt éves Tanyaszínház hosszú távú működése érdekében öt alapító összefogásával létrehozták a Tanyaszínház Alapítványt. A Magyar Nemzeti Tanács ülésén továbbá módosították a tanács költségvetését, ezenfelül a 87 napirendi pont között meghatározták a vajdasági magyar kiemelt jelentőségű gyermek- és ifjúsági rendezvényeket.

Megnövekedtek a magyarországi, a tartományi és az önkormányzati források is, így a Magyar Nemzeti Tanács bevételei mintegy 45 millió dinárral emelkedtek, a költségvetési keretösszeg 1 314 497 890 dinárra módosult. Fremond Árpád, az MNT elnöke az ülésen elmondta, a tartományi többlettámogatás csaknem 4 millió dinárt tesz ki. Ezt az összeget a tanács meghatározott arányban használja a működésre és a programjainak a finanszírozására. Ezzel együtt már több mint 28 millió dinárral támogatja a tartomány a testületet.

Az állandó működési költségek, így a 2023. évi diplomahonosítás költségtérítése, a Vajdasági Jogászösztöndíj Program és a szülőföld szeretetét erősítő osztálykirándulások támogatási összege is növekszik, illetve a beérkezett magyarországi támogatások is tovább emelkednek. A költségvetés bővülése az önkormányzatok által jóváhagyott, nagyobb támogatásoknak is köszönhető. Itt két önkormányzatot emeltek ki, Magyarkanizsát és Topolyát, mely önkormányzatok jelentősen megnövelték a támogatásukat a Magyar Nemzeti Tanács irányába.

Az ülés egyik legfontosabb napirendi pontja a Tanyaszínház Alapítvány volt, melyet azzal a céllal hívtak életre, hogy megoldódjon a Tanyaszínház hosszú távú támogatása. Az alapítványt öt alapító jegyzi, az MNT, a Tanyaszínház Egyesület, Topolya Község Önkormányzata, mivel a Tanyaszínház kavillói épületkomplexuma Topolya területén van, illetve a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. Öt személyt neveznek majd ki az alapítvány igazgatóbizottságába, közülük választják majd meg az ügyvezetőt, aki menedzselni és segíteni fogja az épületkomplexum fenntartását.

A Magyar Nemzeti Tanácsot Hugyik Richárd, a tanács végrehajtó bizottságának a kultúrával megbízott tagja képviseli majd. Felszólalásában kiemelte, célul tűzték ki, hogy negyvenöt év után megteremtsék az állandóságot, az anyagi biztonságot, az esetlegesség helyett a rendszerességet.

Vajdaságban egyetlen kőszínháznak sincs annyi nézője egy évad alatt, mint a Tanyaszínháznak egyetlen turnéja során. Fontos közösségteremtő és közösségmegőrző szerepe is van ennek a vándorszínháznak, ezért minden támogatást megérdemelnek — összegezte Kabók Erika. Az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja hangsúlyozta: a Tanyaszínház kincs, vállalása kulturális misszió. A folyamatos változásában, megújulásában és fejlődésében negyven év után fordulóponthoz ért, és székházat kapott a vándortársulat, öt év után pedig egy újabb fontos állomásánál tart a Tanyaszínház története. A nem művészi tennivalókat egy alapítvány végzi majd, hogy a művészek csak a Tanyaszínház működésére, a színházi csoda megteremtésére koncentrálhassanak.

Az idei év meghatározó és szimbolikus, a Tanyaszínház ugyanis egy vándorszínészről, Petőfi Sándorról mutat be előadást, amely a Mozdulj! Petőfi! vajdasági rendezvénysorozat része — emelte ki Lovas Ildikó. Mint mondta, ez egy izgalmas és újraírt előadás, és azért is szimbolikus, mert megvalósításában a Tanyaszínház alapítói közül ketten, Hernyák György és Kovács Frigyes újra együtt dolgoznak.

A testület ülésén számos oktatási témáról, iskolai hálózatokról, programokról, továbbá igazgatók választásáról is döntöttek.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..