Interszexualitás

Interszexualitás

​​​​​​​Németország hivatalosan beiktatta a harmadik nemet — A magyar kormány megmentené a Planetáriumot — Betiltják a cigaretta árusítását a Vatikánban

Németország hivatalosan beiktatta a harmadik nemet

A német alkotmánybíróság történelmi döntést hozott. Németországban bevezetik a harmadik nemet az anyakönyvezésben, vagyis ezután már hivatalosan is úgy határozhat az ember, hogy sem férfiként, sem nőként nem akarja definiálni magát. A harmadik nemet az inter vagy más, pozitív kicsengésű megnevezéssel kell illetni a testület határozata alapján. Az interszexuális, azaz sem nőként, sem férfiként nem definiálható emberek számára tennék lehetővé a harmadik nem használatát. A határozatot egy interszexuális ember beadványához csatolt genetikai szakvélemény alapozta meg, az ugyanis kimondta, hogy az illetőnek nincsenek sem férfi, sem női kromoszómapárjai. Az interszexuális ember genetikai állományát nem a férfi és a női kromoszómapárok, hanem ezek különféle variációi alkotják.

 

A magyar kormány megmentené a Planetáriumot

A magyar kormány a napokban határozott a Planetárium megmentéséről. A döntés után megkezdődtek az előkészületek a felújításhoz. Mint ismeretes, a tavasszal a tarthatatlan állapotok miatt zárt be a Planetárium. A kormány azóta kereste a megoldást a tulajdonviszony rendezésére, és vizsgálta a legszükségesebb állagmegóvó munkálatok megvalósításának lehetőségét. Az épület júliusban már kapott pénzt a szükséges életveszély-elhárító intézkedésekre, most azonban a kormány friss határozatban jelentette ki, hogy egyetért a TIT Budapesti Planetárium épülete felújításának szükségességével. Az előkészítési fázisokat legkésőbb 2018. augusztus 31-éig kell megvalósítani, amire 50 millió forintot különítettek el.

 

Betiltják a cigaretta árusítását a Vatikánban

Ferenc pápa betiltotta a cigaretta árusítását az egyházi államban. A tilalom a jövő évtől lép életbe. „Az ok nagyon egyszerű: a Szentszék nem támogathat olyan tevékenységet, amely károsítja az emberek egészségét” — jelentette ki Greg Burke szóvivő egy közleményben, arra hivatkozva, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a dohányzás évente hétmillió ember halálát okozza a világon. Mivel a Vatikánban nincs adó, sokkal olcsóbbak a dohánytermékek, mint Olaszországban. A vatikáni alkalmazottak, beleértve a nyugdíjasokat is, havonta öt karton cigaretta vásárlására jogosultak a városállamon belüli exkluzív boltokban. Sok olasz a Vatikánban dolgozó, nemdohányzó ismerősétől szerzi be az olcsó cigarettát. A tilalom nem vonatkozik a Szent Péter tér bárki által szabadon látogatható részére, és egyelőre a nagy méretű szivarra sem terjed ki, melynek füstjét nem tüdőzik le.


Nyitókép: Pixabay.com

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Interszexualitás
Világkép
Facebook

Támogatóink