Ingyombingyom táliber...
Kőművesné Nyáry Márta
2014.04.23.
LXIX. évf. 17. szám
Ingyombingyom táliber...

Huszonkettedik alkalommal tartotta meg a szajáni Délibáb egyesület a húsvéti népi játékokat bemutató rendezvényét. Az ünnepi műsorra összegyűlt a falu apraja-nagyja a művelődési otthon előtt.

A tavaszi szél messze vitte Bóka Mónika óvodásainak énekét. Ingyom-bingyom táliber... szállt az ének, majd a gyerekek szajáni húsvéti locsolkodási szokásokat mutattak be. A Délibáb, valamint a nagykikindai német egyesület fiatal tagjai Juhász Orsolya műsorvezetésével húsvéti verseket és énekeket adtak elő. A közönség tapsát Süli Evelin, Tóth Evelin, Jenován Nikoletta, Visnyei Viktória, Süli Szibilla, Kormányos Réka, Jenován Gabriella, Kormányos Balázs és Tóth Ádám élvezhette. Ezután a helybeli iskolások Ács Anna koreográfiájára készült táncokkal léptek fel.

A rendezvény szerves része volt a húsvéti tojások kiállítása, amelyen a nagykikindai Fejős Klára, a szajáni Móra Károly és a tiszahegyesi Milivoje Omorac Általános Iskola tanulói állították ki a színes és a változatos technikával festett tojásokat. Munkáját közszemlére tette még a nagykikindai német egyesület, a szajáni Kolping család tagjai, valamint a hódegyházi, a kisoroszi, a tiszahegyesi és a helybeli asszonyok is.

Érdemes külön is kiemelni a szajáni Lukity Anna hagymahéjjal megfestett tojásait, a nagykikindai Rice Emma katicabogár és lepke motívumos tojásait, a hódegyházi Molnár G. Frigyes hagyományos festési technikáját, a szajáni Kéri Nikoletta sárga és piros tulipános munkáit, a szintén szajáni Süli Evelin csillagporral hintett, továbbá a hódegyházi Vastag Mária szalmaszállal és karcolással készült húsvéti tojásait.

Zombori Szilvia, a Délibáb Hagyományápoló és Természetbarát Kör elnöke elmondta, hogy a rendezvényen kilencven kiállító és mintegy kétszáz részvevő volt jelen. A cél a húsvéti hagyománykör felelevenítése, a barátkozás, az ismerkedés és a kereszténység legnagyobb ünnepére való emlékezés volt. Apró Kornél, Szaján helyi közösségének elnöke feleségével, Tamarával közösen gazdag húsvéti kosarat állított ki.

Képgaléria
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..