home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Ingyen elvihető
Szakáll Laura
2024.04.03.
LXXIX. évf. 14. szám
Ingyen elvihető

Április beköszöntével elárasztják a közösségi oldalakat az ingyen elvihető cuki kiskutyák és kismacskák képei. Szerencsés esetben a rokonságban vagy a baráti körben sikerül gazdit találni a nem kívánt kisállatoknak, az esetek többségében azonban nem ez jellemző. Sokan csak azzal foglalkoznak, hogy minél előbb túladjanak a felesleges szaporulaton, nem törődve azzal, hogy a kis jószág jó vagy rossz kezekbe kerül. Arról nem is szólva, hogy az interneten ajándékként kínált kutyák, macskák elveszik az esélyt a menhelyen vagy az utcán élőktől, mert ők így nehezebben találnak otthonra.

Ennél azonban sokkal szörnyűbb dolgok is történnek. Számos helyen még úgy gondolkodnak, hogy kiválasztanak egy kölyköt, a többi a szemetesben végzi, vagy vízbe fojtás vár rá. Esetleg élve belekötik egy zsákba, és kidobják az út mellett. 

Pedig a megoldás egyszerű: az ivartalanítás orvosolja a felesleges szaporulat okozta problémákat, sőt, még az állatnak is jót tesz. Bizonyított tény, hogy a sterilizált házi kedvencek életminősége javul, várható élettartama nő. Különösen igaz ez a macskákra, hiszen egy ivarzó kandúr vagy nőstény rendszeresen eljár otthonról, közben számtalan veszély fenyegeti. Sokukat elüti az autó, hiszen a párzás idején sokkal figyelmetlenebbek. A kutyák egészségére is pozitívan hat a beavatkozás. Sokan arra panaszkodnak, hogy a műtét költséges, pedig nem kerül többe egy karton cigarettánál. Érdemes figyelni a kedvezményeket, hiszen évente több alkalommal is van lehetőség az úgynevezett donációt igénybe venni. Ilyenkor csak az elhasznált eszközökért, gyógyszerekért kell fizetni, maga a műtét ingyenes. Sőt, időnként az önkormányzatok állják a költségeket bizonyos számú állat esetében.

Két éve került hozzám egy kiskutya. Ingyen kínálta a gazdája. A szomszéd család „fogadta örökbe”. A gyerekek három napig kínozták, bántalmazták az öthetesnél nem idősebb tacsikeveréket. Amikor az utcán oldalba rúgta egy kislány, nem maradhattam tétlen. Magamhoz vettem a kis szőrmókot. Ma már csak a bordáján levő forradás emlékezteti a szörnyűségekre, melyeket átélt.

Neki végül szerencséje volt. Mi lesz a többiekkel? Rajtunk áll.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..