home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Ingerküszöb
Fehér Márta
2018.05.05.
LXXIII. évf. 17. szám
Ingerküszöb

​​​​​​​Nyílt levél — Belgrádi Maraton – A rák gyógyítható – Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál – Szerbia a díszvendég

Nyílt levél

A meggyilkolt Tijana Jurić édesapja nyílt levelet intézett Aleksandar Vučić szerb elnökhöz, Ana Brnabić kormányfőhöz és Maja Gojković házelnökhöz. Azt kérte, tekintélyüket latba vetve érjék el, hogy a parlament elé kerüljön az a kezdeményezés, amely tényleges életfogytiglani börtönbüntetést irányoz elő a gyermekgyilkosoknak. Igor Jurić emlékeztetett rá, hogy a Tijana Jurić Alapítvány szervezésében 158 560-an támogatták aláírásukkal a fél évvel ezelőtt indított petíciót — a szerbiai képviselőház azonban még mindig nem foglalkozott a javaslattal.

 

Belgrádi Maraton — A rák gyógyítható

A Szerbiai RTV kezdeményezésére rákellenes kampány van folyamatban az országban, az egészségügyi minisztérium támogatásával. A hétvégi Belgrádi Maraton részvevői is csatlakoztak az akcióhoz: a rákellenes harcot szimbolizáló szalagot mindenki a rajtszáma mellé tűzhette, aki támogatni kívánta a megmozdulást. A petefészekrák ellen küzdők egyesülete BRCA-tesztelésre gyűjt, ennek segítségével korán felfedezhető a betegség, illetve kimutatható a genetikai hajlam. Az egyesület vezetője a szerbiai köztévének elmondta, a fővárosi futóverseny ebből a szempontból nagyon jelentős. A XXXI. Belgrádi Maraton így remélhetőleg hozzájárul ahhoz, hogy A rák gyógyítható jelmondattal arra ösztönözzék az embereket, hogy rendszeresen és tömegesen vegyenek részt az ingyenes szűrővizsgálatokon — nyilatkozták a szervezők. (Szerbiai RTV)

 

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál — Szerbia a díszvendég

Több mint 170 program és 26 ország 160 kiállítója várta a közönséget a XXV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenáris Parkban. A többnapos rendezvény díszvendége Daniel Kehlmann német író volt, a díszvendég országa pedig ezúttal Szerbia. Ehhez kapcsolódva számos szakmai program, könyvbemutató és pódiumbeszélgetés várta a délszláv irodalom iránt érdeklődőket. Szerbia részéről Vladan Vukosavljević kultúráért és médiáért felelős miniszter mondott köszöntőt a könyvfesztivál csütörtöki megnyitóján. Néhány szerbiai téma a rendezvény programjából: Milovan Danojlić életműve; a mai délszláv irodalom és az európai irodalmi hagyomány; kultúrák találkozása a mai európai irodalomban; szerb írók magyarul, fordítói vallomások Vickó Árpádtól, Marko Čudićtól és Faragó Kornéliától; Magyarországtól Szerbiáig emlékekben és versekben; Petrőczi Éva Metafora című kétnyelvű (magyar—szerb), Fehér Illés fordításában megjelent verseskötetének bemutatója; a Szerb Matica bemutatkozása; a 2021 Újvidék Európa Kulturális Főváros Alapítvány tevékenységének ismertetése; a Forum Könyvkiadó Intézet bemutatkozása; a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ kiadói programjának ismertetése. (Bookfestival.hu)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..