home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Infrastrukturális fejlesztések tartományi támogatással
Kartali Róbert
2020.05.26.
LXXV. évf. 21. szám
Infrastrukturális fejlesztések tartományi támogatással

Felújítják a Harambašić utcában húzódó szennyvízelvezető hálózatot, a palicsi turisztikai övezetben 1000 méterrel bővül az ivóvízhálózat, rendezik a dűlőutakat a Palicsi-tó körül, Bajmokon és Királyhalmon. E három szabadkai projektum költségeinek részfinanszírozásához a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság összesen mintegy 30,4 millió dinárral járul hozzá, az önkormányzat pedig saját költségvetéséből 49,4 milliót irányoz elő a fejlesztésekre. Újhelyi Ákos, a Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja nyilatkozott lapunknak.


Újhelyi Ákos

— A Harambašić utcában, a Zombori út és a Makszim Gorkij utca közötti szakaszon új szennyvízelvezető hálózat épül ki, összesen 258 méter hosszúságban. A beruházás összege 7,8 millió dinár, 50 százalékát a titkárság pénzeli, a fennmaradt rész pedig a szabadkai költségvetésből lesz folyósítva. Erre azért volt szükség, mert a meglevő hálózat már nagyon elöregedett, több helyen volt toldozva-foldozva. Egyes szakaszain még a régi, falazott kanalizáció van használatban, de vannak részek azbesztcsövekből és betonból is. A beruházással a Szabadkai Vízművek Kommunális Közvállalat lesz megbízva, ez a vállalat fogja lebonyolítani a közbeszerzési eljárást. A munkálatok reményeink szerint még az idei évben befejeződnek, de ez több tényezőtől is függ. A szennyvízelvezető hálózat cseréje során az utcakép nem lesz megváltoztatva, a munkálatok után az utca kövezett részén az útburkolat kövei visszakerülnek a helyükre. A tartományi támogatásnak köszönhetően 1 kilométeres hosszúságban bővül az ivóvízhálózat Palicson, mégpedig a férfistrandtól a víkendtelepülésig. Az új csövek az Újvidéki út mentén lesznek lehelyezve, a férfistrandnál pedig az épülő új wellnessközpont miatt áthelyezésre kerül a meglevő hálózat. Ebben a turisztikai övezetben számos étterem és idegenforgalmi szolgáltatást nyújtó vendéglátóipari egység található, ezért a megvalósuló beruházásra már csak azért is szükség van, hogy ezáltal is fejlődhessen Palics idegenforgalma. Ennek a beruházásnak az összértéke megközelíti a 17 millió dinárt, ennek a 70 százalékáról, mintegy 11,5 millió dinárról a tartományi titkárság gondoskodik, 5,5 millióról pedig a város a saját költségvetéséből. A tartományi támogatások összege egyébként a projektumok nettó értékére vonatkozik, így a projektumokra fizetendő áfa teljes összegét a városnak kell előteremtenie. Szabadka Önkormányzata kidolgozott egy projektumot, mely több mint 16 kilométer dűlőút rendezését irányozza elő, kétféle eljárással. Elsőként zúzott kővel szanálják az utakat, majd pedig egy stabilizációs eljárás következik. Most a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság 10 kilométer dűlőút rendezését támogatja, a projektum összköltsége 55,9 millió dinár. Ennek 27 százalékát, azaz 15 millió dinárt fogja a tartomány kifizetni, 73 százalékát, tehát 40 millió dinárt pedig a szabadkai költségvetésből különítünk el. Elsősorban Palicson a tó körüli utakat, továbbá Bajmokon és Királyhalmon is szeretnénk rendezni a dűlőutakat.

Az őszre az új szökőkút is elkészül
A járványügyi helyzet miatt nem álltak le az egykori zöld szökőkút helyén folyó munkálatok. Az elöregedett és nem megfelelő vegyszeres karbantartás miatt tönkrement szökőkutat még február elején lebontották, egyúttal megkezdték a tér rendezését és az új földszinti szökőkút kivitelezési munkálatait. Újhelyi Ákos kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy remélhetőleg az őszre befejezik az új szökőkút kiépítését, ha nem adódnak váratlan fennakadások a munkálatokban. A projektum értéke meghaladja az 1 millió eurót.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..