home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Infrastrukturális áttörés a Zorka Helyi Közösségben
Kartali Róbert
2022.03.04.
LXXVII. évf. 9. szám
Infrastrukturális áttörés a Zorka Helyi Közösségben

Vasúti felüljárókra, új körforgalmakra, valamint ivóvíz- és szennyvízhálózat-bővítésre is számíthatnak a közeljövőben a Zorka Helyi Közösség lakosai. Az elmúlt időszakban ez a városrész változott meg leginkább, néhány évtizeddel ezelőtt ugyanis főleg kertek és szőlők sorakoztak itt, ezek helyét mára családi házak váltották fel. Hosszú, széles utcák és hatalmas porták jellemzik a látképet, az ingatlanok itt sokáig olcsóbbak voltak a városi átlagnál. Mára már azonban egyre kevesebb az eladó porta, az új házak pedig gombamód szaporodnak. Közben a helyi közösség infrastruktúrája is fejlődik, igazság szerint volt is honnan felzárkózni. A városrészről Pletl Ádám, Zorka Helyi Közösség Tanácsának elnöke adott helyzetértékelő interjút lapunknak.

* Mi jellemzi most leginkább ezt a helyi közösséget?

— Sokkal több lakosa lett, mint korábban volt, a számuk meghaladta a 6000 főt is. Egyre többen jönnek ide lakni, az emberek veszik a telkeket és a házakat. Most már itt szinte alig lehet eladó házat találni. Észszerűbb felvenni lakáskölcsönt, és fizetni a havi részleteket, mint albérletet fenntartani. Mindehhez sokban hozzájárult az itt működő Masterplast vállalat is, ahol jelenleg mintegy 700 ember dolgozik. A helyi közösségnek egész más lett a megítélése, hiszen az egykori Zorka Vegyi Művek megszűnésével és felszámolásával nem kell többé levegőszennyezéstől tartani. Néhány évtizeddel ezelőtt például a Sutjeska utcában alig volt tíz ház, ma alig lehet itt üres telket találni, de a többi utca is benépesedett. Az említett utca egyik fele évekig járhatatlan volt esőzések idején a sár miatt, de néhány évvel ezelőtt végre sikerült aszfaltozni a Proletár brigádok utca és a vasút közötti szakaszát is, csaknem 1200 méter hosszúságban. A beruházás köztársasági költségvetésből dr. Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti frakcióvezetője közbenjárásának köszönhetően valósult meg.


Pletl Ádám

* Tavaly milyen fejlesztéseket valósítottak meg?

— Igyekeztünk a többi utcát is rendben tartani, a lehetőségeinkhez mérten mindegyiket rendezni. Ahol nincs aszfalt, ott elsimítottuk az utat, ahol pedig eddig zúzottkővel volt borítva, oda mart aszfalt került, mely sokkal jobb, hiszen nem porol úgy, mint a kőzúzalék. Ilyen módon lett rendezve 1800-1800 méteren a 9. új és a 10. új utca, 500 méteren a Balzac utca, az El nem kötelezettek utcájának egy része, valamint a Jókai Mór utca vége, 200 méteren a Kolumbusz Kristóf utca, a Brioni utca és néhány zsákutca, valamint a Leonardo da Vinci és az Arany János utcák. Ezeket azért nagyon fontos így megoldani, mert kevésbé forgalmasak, nincs áthaladó forgalom, mivel csak az ott lakók és esetleg az ő vendégeik közlekednek, így tovább tart, és racionális is ez a fejlesztés. Összesen tehát 3500 méteren volt útjavítás mart aszfalttal, ezenfelül pedig számos helyen volt utcasimítás, mintegy 3000 méteren. A gázvezeték pedig 2300 méterrel bővült. A helyi közösség épületénél saját eszközökből újítottuk fel a kerítést. Ami pedig nagyon fontos eredmény, hogy újra működik a gyógyszertár. Ezen a helyen az előző gyógyszertár hol nyitva volt, hol nem, megesett, hogy az orvosi rendelővel ellenkező váltásban volt nyitva, a kínálat pedig hiányos volt. Örülök, hogy a helyiséget tartósan bérbe vette egy magánvállalat. Ez az új gyógyszertár most jól fel van szerelve, és nyitvatartását tekintve igazodott az orvosi rendelőhöz. A páciensek is nagyon meg vannak elégedve, különösen az idősebb korosztály, mert ha az orvos felír egy gyógyszert, akkor azért nem kell külön bemenni a városba.

* A fejlesztések terén mi várható itt a közeljövőben?

— A Budapest és Belgrád között épülő gyorsvasútnak köszönhetően a helyi közösség területén két vasúti felüljáró készül. A Zorka így összeköttetésbe kerül a Vasutastelepülés és a Makkhetes helyi közösségekkel. A Proletár brigádok utcából nézve az egyik felüljáró a Cipész, a másik pedig a Dr. Bodrogvári Ferenc utcából indul. Ennek köszönhetően nagymértékben tehermentesül majd a Proletár brigádok utca, valamint további infrastrukturális fejlesztések is megvalósulnak. Aszfaltozzák a Dr. Bodrogvári Ferenc utca másik szakaszát is, valamint az Erdőd utca is ki lesz szélesítve a Zorka utcáig. Ennél a kereszteződésnél kialakítanak majd egy új körforgalmat is. Új utcák is nyílnak, és további körforgalom is épül, ezeknek köszönhetően pedig sokkal könnyebben meg lehet majd közelíteni a vasút menti területeket. Az idén megvalósul a Proletár brigádok út kiszélesítése és újraaszfaltozása a vasúti átjárótól a Zorka utcáig. A Zorka utca is teljes hosszában ki lesz szélesítve, de az utca egyik felével minden bizonnyal megvárják a csatornahálózat lefektetését, melyre a város a Tiszta Szerbia program keretében pályázott.

* A Tiszta Szerbia program mennyiben érinti ezt a helyi közösséget?

— A pályázatban Szabadka 110 kilométer csatornahálózatot nyert, ebből 25 km lesz Bajmokon, 25 km Csantavéren, és ezeken a helyeken egy-egy szennyvíztisztító is kiépül. 10 km kerül Palicsra, 50 pedig Szabadkán lesz kiépítve. Ebből 4,5 km jut a Zorkára. Ez talán kevésnek tűnik, de azzal tisztában kell lenni, hogy eddig semmi nem volt. A szennyvízelvezető hálózatot körgyűrűsen építik, a Proletár brigádok utcában a vasúti átjárótól fektetik le a Zorka utcáig, innen folytatódik a Nikola Demonja utcáig, majd a Filip Filipović utca végén csatlakozik vissza a Proletár brigádok utcához. A csatornarendszer a Proletár brigádok utca másik felét is érinti, a Zombori utcán át az önkiszolgáló felé, ahol befordul a Petar Popović Ago utcába, ahol a Jókai Mór utcáig húzódik majd. Továbbá a Leonardo da Vinci utcában a Zombori utcától az Akác utcáig, valamint kiépül az Ozren, a Bezdán, a Kupuszina és az Apatin utcákban is.

* Az ivóvízhálózat terén mi várható?

— Az idén 1500 méter épül ki. Ez a projektum még 2013-ban kezdődött meg, akkor 9300 métert terveztek, eddig 1600 méter készült el, mégpedig 2016-ban az Edvard Kardelj út mentén. Most folytatódik a munka, melyet a könnyebb megvalósítás érdekében három részre osztottak. Az idén a Gročan utcában, az Edvard Kardeljtől a Balzac utcáig, majd a Balzac utcában a Batajnik utcáig lesz kiépítve a vízhálózat, mely visszacsatlakozik majd az Edvard Kardelj utcán lévő fővezetékre. Az így kiépülő körgyűrű közepén pedig a Bécsi utca érintett szakasza is megkapja a városi vizet. Az ivóvízhálózat további bővítése pénzfüggő, mi minden lehetséges pályázatra jelentkezünk, a tervdokumentációk már előre el vannak készítve, így a Proletár brigád utcától az El nem kötelezettek utcáig, majd a 12. új utcáig. Ott csatlakozik majd a Sutjeska utcához, ahol egyébként már van víz. Ezek mellett mi már kértünk újabb terveket is, melyek most vannak készülőben a Petar Popović Ago, a Jókai Mór, a Zorka, az Erdőd utcákra, valamint az El nem kötelezettek utca hiányzó részére.

* A városrész nagy előnye az erdő közelsége, ahová rengetegen járnak rekreálni, sportolni vagy sétálni. De sajnos olyanok is vannak köztük, akik szemetelnek. Önök időről időre szemétgyűjtési akciót szerveznek, mikor lesz a következő?

— Évente kétszer van ilyen megmozdulás, ősszel és tavasszal. A polgárok nagy számban csatlakoznak hozzá. Eddig minden alkalommal két kamion szemetet gyűjtöttünk össze, alkalmanként sajnos 120—150 zsák is megtelik. Érthetetlen, hogy egyesek miért dobálják szét a szemetet séta közben az erdőben, akik pedig ide hozzák a hulladékot, azok a városi szeméttelepre is elvihetnék, ingyen. A legközelebbi tavaszi takarítási akciónkat április 2-ára szervezzük. Emellett az iskolából a gyerekeket is megpróbáljuk a környezet szeretetére nevelni, két évvel ezelőtt tíz madárházat helyeztünk ki a kék cinegék számára, és most ősszel is tízet tettünk ki a gyerekekkel. Ez az akció is sikeresnek mondható, de nem csak a madarak miatt. Ezeket a gyerekeket ugyanis egyre gyakrabban lehet látni az erdőben, amikor eljönnek a szüleikkel feltölteni ezeket a madáretetőket.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..