home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Indul a választási kampány...
2016.04.03.
LXXI. évf. 13. szám

Érezhetően megkezdődött a választási kampány az országban. A haladók mind a nemzetközi, mind a belpolitikai kérdéseket elkezdték ebbe az irányba tematizálni. Hágában elítélték Radovan Karadžićot, a boszniai szerbek volt vezetőjét, az EU-csatlakozással kapcsolatban további megoldandó problémák merültek fel. A fogadóirodákban már lehet tippelni az áprilisi választások végkifejletére.

A miniszterelnök a terrorizmusról

Aleksandar Vučić miniszterelnök szerint katasztrófa, ami Brüsszelben történt, de nem tart tőle, hogy Szerbiát is közvetlen veszély fenyegeti. Ettől függetlenül az illetékes szolgálatok koordinációját megtartják, s a kormány kérni fogja a köztársasági elnöktől a Nemzetbiztonsági Tanács összehívását. (Tanjug)

Szankciók a Srbijagas miatt

Janez Kopač, az Energetikai Közösség igazgatója úgy nyilatkozott, hogy négy olyan kérdés is van, amely megnehezíti Szerbia számára az energetikával kapcsolatos fejezetek megnyitását az EU-csatlakozást illetően. Mindaddig, amíg ezeket a kérdéseket nem oldják meg, vélhetőleg nem lesz előrehaladás ezen a téren. A legnagyobb gond, hogy még mindig nem szervezték át a Srbijagast, vagyis nem került sor az operatív rendszer leválasztására a kereskedelmiről. Ha mindez július 1-jéig nem történik meg, az Energetikai Közösség szankciókat fog kezdeményezni Szerbia ellen. (Tanjug)

Ítéletet mondtak Radovan Karadžić felett

A hágai Nemzetközi Bíróság a múlt héten 40 év börtönbüntetésre ítélte a boszniai szerbek volt vezetőjét, Radovan Karadžićot. A törvényszék egy vádpontban felmentette, hatban pedig bűnösnek találta. A boszniai szerbek vezetőjét emberiség elleni bűncselekmények, a háborús szokásjog megsértése, deportálás és népirtás vádjával ítélték el. (Tanjug)

Megtámadták a demokrata képviselőket

A Szerb Radikális Párt szimpatizánsai megtámadták a Demokrta Párt parlamenti képviselőit — Nataša Vučkovićot, Balša Božovićot és Dragan Šutanovacot. A támadásra Belgrád Zvezdara városrészében került sor. Az esetről videó is készült, a támadókat a rendőrség letartóztatta.

A vezető szerbiai pártok, köztük a Szerb Haladó Párt is közleményben ítélte el a történteket. (Blic)

Elbocsátások a belügyben

Nebojša Stefanović belügyminiszter kijelentette, hogy megközelítőleg 1000 embert fognak elbocsátani a belügyminisztériumtól. Ezeknek az alkalmazottaknak a többsége jelenleg az adminisztrációban dolgozik. A belügyminiszter hozzátette, hogy ez egy keretszám, az elbocsátásokra pedig nem fog azonnal sor kerülni, hanem fokozatosan. (Blic)

Biztonságban van a nyugdíj

Aleksandar Vučić miniszter-elnök a nyugdíjaspárt választási rendezvényén azt mondta, hogy biztonságban van a nyugdíj, a kifizetésre mindig idejében sor kerül, és több csökkentésre már nem lesz szükség. A miniszterelnök szerint különösen fontos, hogy Szerbiának egészséges gazdasága legyen, mivel a nyugdíjat a költségvetésből fizetik ki, melynek feltöltése a gazdaságtól és a beruházásoktól függ. (Tanjug, Beta)

A fogadóirodák a választásokról

A szerbiai fogadóirodákban már meg lehet tenni a téteket a választások végkimenetelével kapcsolatban. A szerencsejátékot kedvelők a többi közt arra is fogadhatnak, hogy melyik párt nyeri meg a választásokat, illetve hogy kik lesznek a leendő miniszterek, funkcionáriusok. A fogadóirodák szerint a választások biztos befutója a Szerb Haladó Párt, melyet a szocialisták köré tömörült koalíció követ. Aleksandar Vučić a legesélyesebb rá, hogy ismét beüljön a miniszterelnöki székbe, a belügyminiszteri tisztség legvalószínűbb várományosa Nebojša Stefanović, a külügyet továbbra is Ivica Dačić fogja vezetni, a tartományi miniszterelnöki székre pedig Igor Mirović a legesélyesebb. Mindent összevetve a fogadóirodák nem számolnak a lényegi változások lehetőségével a szerb politikai színtéren. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..