home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Indul a futóiskola
Tóth Tibor
2017.04.17.
LXXII. évf. 15. szám
Indul a futóiskola

Hamarosan futóiskola nyílik Szabadkán. A három éve Belgrádban útjára indult kezdeményezéshez az idén még tizenöt város csatlakozik. Az első lépésre a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületében került sor, ahol április 9-én megejtették a futóiskolába való beiratkozást.

Az iskolát Fabó Ildikó triatlonista, a futóiskola mentora, edzője és Keszeg Szilvia sportszakorvos vezeti. Fabó Ildikó neve nem ismeretlen a sportkedvelők számára. Tizenegy évig versenyszerűen kerékpározott, mely sportágban többszörös országos bajnoki címet szerzett, sőt világbajnokságon is szerepelt. Kerékpáros-pályafutásának lezárása és egy esztendő szünet után, 2003-ban futni kezdett, az utóbbi két évben pedig triatlonozik.

— A kerékpározás örök szerelem maradt, tizennégy éve futok, úszással pedig mindig is foglalkoztam, igaz, ez a leggyengébb számom a három sportág közül. Sérülés miatt egy kicsit visszavettem a futásból, akkor kezdtem el intenzívebben úszni, és újra előtérbe helyeztem a kerékpározást. Úgy gondoltam, ha már mindhárom sportágat művelem, akkor miért ne ötvözném őket. Így lettem triatlonista. Szerbiában a ’90-es évek eleje óta rendeznek triatlonviadalokat, de a sportág még mindig gyerekcipőben jár. Kevés a hazai rendezésű verseny, főleg a 750 méter úszásból, 20 km kerékpározásból és 5 km futásból álló sprinttriatlont helyezik előtérbe. Az Ironman versenyek a leghosszabbak, és nagyon igénybe veszik az emberi szervezetet, viszont vannak, akik egymás után háromszor is teljesítették. Főleg magyarországi megmérettetésekre járunk, ezek árban is megfelelnek, és közel is vannak. Úgy gondolom, hogy a triatlon a jövő sportja — mondta Ildikó.

A futóiskolába menet közben is be lehet kapcsolódni. A vezetők csakis felnőttekre, tehát tizennyolc évnél idősebbekre számítanak. Kezdőket és haladókat is várnak, vagyis azok is jelentkezhetnek, akik most szeretnék belevetni magukat a futás világába, és olyanok is, akiknek már van futómúltjuk, de megrekedtek a fejlődésben, nem tudnak továbblépni, elmaradnak az eredményeik. A kezdeményezés célja az emberek kimozdítása otthonukból, illetve a sport és az egészséges életmód felé való irányítása.

— A hét hónapos tanfolyamot felméréssel kezdjük. Felbecsüljük a jelentkezők felkészültségi szintjét, osztályozzuk, majd három csoportba osztjuk őket. Senkit se riasszon el, hogy futni kell, hiszen elvárások nincsenek. Mindenkiből megpróbáljuk kihozni a maximumot, egyénileg is foglalkozunk a futókkal. Megfelelő program szerint dolgozunk, a sportolók erőnlétével összhangban fokozatosan haladunk előre. Nagy hangsúlyt helyezünk a bemelegítésre, a kitartást növelő és a nyújtógyakorlatokra. Az egész test megmozgatására törekszünk, hiszen az emberek többsége ülőmunkát végez, mely során bizonyos izmok meggyengülnek, illetve akár el is veszítik eredeti funkciójukat — tudtuk meg.

A futóknak oda kell figyelniük a helyes táplálkozásra is. Ügyelni kell a megfelelő mennyiségű fehérje bevitelére, közvetlenül a megmérettetés előtt pedig több szénhidráttartalmú táplálékot kell fogyasztani. Verseny közben rendkívül fontos a banán és a csokoládé, valamint a kellő mennyiségű folyadék.

A futóiskola a Facebookon (Škola trčanja Subotica) és a www.trcanje.rs oldalon is elérhető. Az említett honlapon a Futóiskola (Škola trčanja) menüpont alatt, a megfelelő várost kiválasztva az érdeklődők egy jelentkezési űrlapot találnak, mellyel regisztrálhatnak. A hét hónapos tanfolyam végén a nagybecskereki megmérettetésen a futók 5, 10 és 21 km-es távon próbálhatják ki magukat. A versenyzés természetesen nem kötelező, azokat is szívesen látják, akik csak mozogni szeretnének. A futóiskola havonta 2000 dinárba kerül, a maximális létszám harminc fő. A tervek között a tagság gyarapítása is szerepel, hiszen fontos, hogy minél többen sportoljanak, mozogjanak, csatlakozzanak.

Az egyéni terveit illetően Ildikó elmondta, hogy a minap teljesített bajai félmaratont egy hónap múlva egy újabb követi, hiszen ezek a versenyek kiváló alapot adnak a triatlonviadalokra való felkészüléshez.

— Az idei első triatlonomra május 13-án, a Pécs melletti Orfűn kerül sor, ahol az 1500 méter úszásból, 40 km kerékpározásból és 10 km futásból álló olimpiai táv lesz műsoron. Az orfűi megmérettetés felvezető verseny lesz a június 10-ei keszthelyi fél-Ironman viadal előtt, mely 1900 méter úszásból, 90 km kerékpározásból és 21 km futásból áll. Bízom benne, hogy megjavítom az 5 óra 53 perces egyéni csúcsomat, és 5 óra 30 perc körüli idővel érek célba a csaknem ezer indulót felvonultató versenyen — mondta Ildikó.

A futóiskola szombaton nyitotta meg kapuit, de az érdeklődők bármikor bekapcsolódhatnak a foglalkozásokba.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..