home 2024. május 09., Gergely napja
Online előfizetés
In memoriam: Erős János (1945—2017)
Martinek Imre
2017.12.13.
LXXII. évf. 50. szám
In memoriam: Erős János (1945—2017)

Újabb pillér dőlt ki a dél-bánsági magyar művelődési élet közös építményéből.

December 1-jén távozott az élők sorából Erős János, a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely—Magyar Művelődési Egyesület legifjabb alapító tagja, aki aktív tevékenységének időszakából tizenhét évig elnöke is volt az egyesületnek. Mindezen túl a Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek Szemléjének egyik megálmodója és létrehozója is, illetve utolsó leheletéig a mozgalom elhivatott koordinátora.

Életével és munkájával János bácsi lényegében nemcsak a hertelendyfalvi és a pancsovai, hanem a teljes egészében vett dél-bánsági magyarság nyelvének és kultúrájának megőrzését is szolgálta — több mint fél évszázadon át. Az utóbbi másfél évtizedben leginkább énekkari tagként erősítette az egyre morzsolódó, maroknyi, pancsovai székely—magyar közösség életjeladását. Kiemelt jelentőségű volt (és maradt) továbbá ama törekvése is, hogy a múltban gyökerező, illetve a jövőbe is létjogosultságot kérő, hagyományt őrző bukovinai székely varrottasokat — népművész felesége, Mária kézimunkái által — a régión és a tartományon kívül élő nagyközönség is megismerhesse.

Erős Jánost december 4-én helyezték örök nyugalomra a hertelendyfalvi temetőben. Áldás s békesség porai felett!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..