home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
In Memoriam
2020.12.11.
LXXV. évf. 50. szám
In Memoriam

Bátor és kitartó munkatársunktól búcsúzik a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete.

Elhunyt Orovec Julianna, a VMPE volt alelnöke. 73 éves volt. A búcsúztatás december 18-án, pénteken déli 12 órakor lesz, az újvidéki  városi temetőben.

A VMPE megalakulásakor (1993) lemondott az Újvidéki Diáksegélyező Egyesület alelnöki tisztségéről, mert a VMPE alelnökéül választották. Fő tevékenysége továbbra is a Szórakoztató Szóra Késztető vetélkedő koordinálása volt. Ezekben az időkben összegyűjtött nyelvi játékai folytatásokban jelentek meg a Mézeskalács gyermeklapban. Az Agapé könyvkiadó 1995-ben megjelentette a Játszótárs című könyvét.

Munkássága nyomán Vajdaság szerte megalakultak a nyelvápoló csoportok, amelyek megkapták a feladatlapok mellé ezt a kézikönyvet is. 1994. január 5-én Nagy Margit saját lakásán összehívta az akkori „elnökséget" (Baranyi László, Orovec Julianna, Baksa Erzsébet, Baksa Lajos, Berényi Ilona) és kitűzték az elsődleges célokat: terepjárás az anyanyelvápolás kiterjesztéséért, a téli tanfolyam megszervezése.

1995. május 13-án Újvidéken a Petőfi Sándor Kultúrkörben 10 anyanyelvápoló csoport találkozója volt (a résztvevőket 460 gyerekből választotta ki a 20 vezető tanár). Erzsébetlakról, Maradékról, Törökbecséröl, Kúláról, Verbászról, Kikindáról, Nagybecske-rekről, Hertelendyfalváról, Újvidékről, Belgrádból, Versecről, Bókáról, Nezsényből, Pirosról, Zomborból és Kucuráról. 80 gyerek vett részt a szemlén.  Ugyanabban az évben Hertelendyfalván 100 gyermek részvételével szervezték meg az Anyanyelvápolók táborát Ettől fogva már hagyományosak az évenkénti szemlék és táborok. A magyar tagozatok megmaradása érdekében a leendő elsősök szülei, az óvónők, a tanítónők, a pedagógusok, az iskolapszichológusok bevonásával éveken át szervezte szülői értekezleteket.

1997 után rendszeressé vált, hogy az újvidéki és a környező falvakból az éltalános iskolás  gyerekek .ballagási műsort" mutattak be tavasszal, a beiratkozással kapcsolatos összejövetelek alkalmával. A jelenlevők minden alkalommal meghallgatták a szervező előadását az iskolaérettségről és a szülők teendőiről az első osztályba induló gyermekeik ügyében. Az előadókat (Orovec Júlia tanítónőt és Pázsin Júlia pszichológust) Vajdaság más városaiba, falvaiba is meghívták, hogy értekezzenek a szülőkkel, óvónőkkel, tanítókkal. A további években, 2006-ig a nyugdíjaztatásáig rendszeresen szervezte a pedagógus továbbképzéseket.

Időközben az Ismeretterjesztő Füzetek tankönyvpótló kiadvány-sorozatban megjelent a Betűerdő című foglalkoztató könyve, és két kolléga könyvét is szakmailag véleményezte. 2002-ben az Oktatási Minisztérium támogatásával az Agapé újra kiadta a Játszótársat. Részt vett 2002. június 24-29. között megtartott Szórakoztató Szóra Késztető táborok munkájában. Évente megszervezte az anyanyelvápolási szemlét. A továbbképzéseken  a résztvevők száma száma egy-egy alkalommal 40-130 között mozgott. Alkalom nyílt oktatási jellegű CD-k, videoszalagok és feladatlapok másolására és szétosztáséra. Az előadóktól, valamint a Mozaik kiadótól ajándékkönyveket kapott a VMPE könyvtára. A résztvevők viszont az ismeretterjesztő füzetekből vihettek haza.

 A hazai oktatási  minisztériumtól az Egyesület kérte a tanítói anyanyelvápolói program akkreditálását, amit végül is jóváhagytak. Orovec Julianna tanítónő 1990 es évek végén dicsérő oklevelet kapott az egyesületben végzett tevékenysége elismerésért, elsősorban az elnökhelyettesi munkájáért. 2002-ben tevékenységét a VMPE Eötvös József emlékéremmel ismerte el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..