home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Imáikban a hívők most is együtt vannak
Zséli Ágnes
2020.05.09.
LXXV. évf. 19. szám
Imáikban a hívők most is együtt vannak

Felújítják a 117 éves, törökbecsei Szent István király templom épületének nyugati falát, a felületre a vakolaton kívül új festés is kerül. Az 1903-ban készült, műemlékvédelem alatt álló épületen az elmúlt három évben több tatarozást is végeztek, melyek főként az odaadó hívek önkéntes munkájának és adományainak köszönhetően valósultak meg.

2018-ban felújították a templom mintegy 90 méteres kerítését, az utcai keresztet, mindemellett pedig Tápai Leon helyi lakos, a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola papnövendéke önkéntes munkával átfestette a templom főoltárának a szerkezetét. A jelenleg folyó renoválást a törökbecsei egyházközösség közbeszerzési eljárással egy magyarkanizsai cégre bízta. Kovács József építész elmondta, a falban levő téglák nem mozdultak ki, ez csupán a díszítőelemek mellett történt meg, ezt orvosolják, és az ornamentika is visszakapja az eredeti kinézetét. A nyugati falat teljes egészében átfestik, és a bejárati ajtó körül is lesznek javítások.  


A szerző felvétele

— A fal felújítási munkálatai március elején kezdődtek meg, és a tervek szerint június közepéig fejeződnek be — jegyezte meg Mellár József, a törökbecsei Assisi Szent Klára-, valamint az aracsi Szent István király templom plébánosa. — A falak felújítása régebben kezdődött, az ehhez szükséges pénzösszeg gyűjtését az elődöm, páter Sóti János kezdeményezte, aki már 2003-ban kérvényeket írt, és megindíttatta a templom statikai helyreállítását. Az ő kitartásának, odaadó munkájának köszönhetően sikerült a templom három külső oldalát megjavíttatni. 2006-ban átvágták és szigetelték a falakat, ily módon lehetett az idén elvégezni ezeket a munkálatokat. A szükséges összeg nagy részét a tulajdonunkban levő plébánia épületének eladásából tudjuk fedezni, a hiányzó pénzt pedig a hívek adományozzák. A külső fal ugyanolyan színárnyalatot kap, mint amilyenre 2008-ban a főhomlokzatot is festették, a tatarozást pedig a műemlékvédelmi hivatal is jóváhagyta. Felújítják az oldalajtót is, mivel annak külső burkolata megrepedezett. Jelenleg ideiglenes ajtó van beállítva, mivel az eredetit egy asztalosműhelybe vitettük el — hallottuk Mellár atyától. Hozzátette, a fal melletti, esővizet elvezető védőjárda kiszélesítését is tervbe vették, ez azonban az adományok függvénye, igaz, a hívők eddig sem feledkeztek meg templomaikról.

— Tavaly a Szent István király templomunk az adományoknak köszönhetően új futószőnyeggel gazdagodott, sőt, korábban már a padokat is szorgos kezű, önkéntes hívők festették át. Mindemellett pedig a templomkertben ékeskedő több mint száz rózsabokorról, az új facsemetékről, a szép zöld pázsit karbantartásáról is a hívek gondoskodnak — mesélte a plébános úr, majd hozzáfűzte, az utóbbi tevékenységből Tápai Leon papnövendék és jómaga is kiveszi a részét, hiszen a hívők többsége 65 évnél idősebb, s a kijárási tilalomra való tekintettel ezt most képtelenek megtenni.

— Gondolatban, imában, lélekben azonban együtt vagyunk, s azt bizonyítjuk, hogy a templomaink a lelkünk fényének jelképei — zárta a beszélgetést Mellár József atya.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..