home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Imádságos hangverseny
Kónya-Kovács Otília
2023.08.25.
LXXVIII. évf. 34. szám
Imádságos hangverseny

Szép számú közönség gyűlt össze Nagyboldogasszony napján a nagybecskereki székesegyházban, hogy részt vegyen az Ave Maria az évszázadokon keresztül elnevezésű koncerten.

Az ötletgazda két tanárnő volt, a nagybecskereki Josif Marinković Zeneiskolából Ana Aleksić-Šajrer szólóénektanár, szoprán és Rontó Márta zongoratanár, aki orgona szakon végezte a tanulmányait. A két hölgy szinte nyolcéves kora óta ismeri egymást, és már huszonkét éve együtt dolgozik a zeneiskolában, emellett zenei műhelyt is vezet Nagybecskereken.

Mivel Márta rendszeresen kíséri a Páger Anita gyógyulására szervezett gyűjtés folyamatát, eldöntötték, megírnak egy pályázatot a város önkormányzata felé, hogy támogassa az elképzelésüket, melyet ily módon könnyebben meg tudtak valósítani. Úgy gondolták, legyen ez egy imádságos hangverseny, mely keretében csak Ave Maria dalok csendülnek fel. Így a koncerten előadták Gounod, Schubert, Nichifor, Cherubini, Pejačević, Marchesi, Tosti, Mascagni, Lorenc, Piazzolla és Gomez Ave Maria művét. Vendégművészt is hívtak, egyik kollégájukat, Süveg Tibort, aki hegedűn közreműködött néhány zeneszámban.


Rontó Márta, Süveg Tibor és Ana Aleksić-Šajrer

Rontó Márta úgy érzi, több komolyzenei rendezvényre lenne igény, a nagybecskereki közönség szinte éhezi az ilyen eseményeket.

— Szerintem hiány van komolyzenei koncertekben, orgonakoncerteket pedig valóban ritkán van alkalma hallani a közönségnek. Emellett szerettünk volna hozzájárulni a város művelődési életéhez. Az Ave Maria műveket a kolléganő énekli, én kísérem orgonán, a barokk kortól a mai művészek szerzeményeiig szerepelnek művek a repertoáron. A koncert humanitárius oldala onnan jött, hogy követem Anitának a gyógyulás felé való törekvését, és láttam, hogy most már lényegesen kevesebb pénz hiányzik a szükséges összeghez, és úgy gondoltuk, talán mi is hozzá tudunk járulni valamennyivel a gyógyulásához.

Páger Anita családja szinte minden megmozduláson részt vesz, ezúttal a nagyszülők voltak jelen. A nagymama, Páger Piroska mérhetetlen háláját tolmácsolta, hiszen minden civil szervezet tett azért, hogy segítse az unokáját.

— Eddig a szükséges összeg 71 százaléka gyűlt össze. Köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki hozzájárult a gyűjtéshez. Augusztus utolsó hetében kellene befizetnünk a pénzt a műtétre. Mi reménykedünk, nagyon bízunk a jóakaratú emberekben, és nagyon bízok az unokámnak az akaratában. Neki rendkívül sokat számítana az életében, ha még egyszer önálló tudna lenni, hogy ne legyen a kerekesszékhez kötve. A jó szót is nagyon szépen megköszönjük, mert biztatnak bennünket, és ha a pénz összegyűlik, akkor Anitának az álma valóra válik.

A közönség soraiból többen is elismerően szóltak a művészek koncertjéről, Mezei Szimona maga is gyakorló komolyzenész, és fontosnak tartotta, hogy jelen legyen, hiszen ismeri a fellépőket. Véleménye szerint az Ave Maria csodálatos mű, és a hangverseny nagyon tetszett neki.  

A jótékonysági hangversenyen 40 240 dinár gyűlt össze, és mielőtt az írás végére pontot tennénk, vessünk egy pillantást a Budi human alapítvány oldalára, ahol Páger Anitának gyűlik a pénz a thaiföldi műtétjére. Itt azt olvashatjuk, hogy immár 72 százaléka van meg a szükséges összegnek. Természetesen továbbra is várják az adományokat, illetve SMS-t is lehet küldeni. Aki a 3030-as számra elküldi az 1425-ös kódot, az 200 dinárral járul hozzá a fiatal, muzslyai lány gyógyulásához.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..