home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
„Igen hangos a mi táborunk!”
Fehér Márta
2021.07.31.
LXXVI. évf. 30. szám
„Igen hangos a mi táborunk!”

Ezekkel a szavakkal mentegetőzik a Zengő kézművestábor házigazdája. Orom központja millió-egy kalapácsütéstől hangos: valami készül a tájházban. De vajon mi?

Az egyik asztalnál mindenféle csecsebecse, a másikon napraforgó-rengetegek és még százféle virág — körülöttük sok kis kalapács, a harmadiknál farönkszeletek sorakoznak, a gondosan bevert, apró szögek közül apró kezek vezette fonál tekeredik, a negyediknél gyönyörűséges csupa agyag, ragacs minden, gyerekkorongozta kis edénykék katonás rendben. Hátul az udvarban pedig zsivaj, kacagás, repül a hinta, száll a mosoly, indul az ügyességi verseny.


Muhi Zsuzsanna

— Ez már a tizenegyedik táborunk, az oromi tájházban tartjuk, ahogyan szoktuk is, szép környezetben. Szeretünk itt! — mondja lelkesen Muhi Zsuzsanna, az oromi Zengő Tájház Nők és Fiatalok Kézműves Egyesülete elnöke. — Negyvenöt gyerek jár hozzánk az idén, ezúttal is nagyon sok munka várta őket. Július 20-án, kedden kezdődtek a bejárós táborban a foglalkozások, és szombaton kiállítással zárultak, a péntek pedig mindig ittalvós nap, palacsintapartival egybekötve. Ami pedig a kézműves-foglalkozásokat illeti: a magyarkanizsai ifj. Ozsvár Péterrel ki lehetett próbálni az agyagozást, korongozást. A remekműveket kiszárítjuk, kiégetjük, lesz egy kis mázuk, színük, fényük — szép ajándék ez a gyerekeknek. Velem fonalgrafikázhatnak, ezúttal papír és cérna helyett szöggel meg fával. Hímzés helyett belevertük a szöget a fába, és azon vezettük végig a fonalat. Hosszabb ideig tartó folyamat, akár mintát is kialakíthatnak, a fiúk nagyon élvezték, igazi fiús foglalkozás! Az oromhegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesülettel nagyon jó kapcsolatot ápolunk, karkötőket, karláncokat készíthetnek a gyerekek, és az elmaradhatatlan gyöngyfűzést is gyakorolhatják Bontovics Anitával. A munka délután 3 órától este 7-ig tart, időközben egy kis szünetként stafétajátékokat játszanak Pető Helga tanító nénivel, a csapatok versengenek egymással, táborzáráskor megajándékozzuk a legjobbakat. Az uzsonnát is ki kell osztani, ahhoz is van segítségünk, a Varázsfalatok Egyesület tagjai. Ez egy összetartó kis csapat, évek óta együtt dolgozunk, számíthatunk egymásra. Minden évben születik egy diplomamunkánk, ezt a helyi egészségház kapja ajándékba. Egy fal tele van a mi remekműveinkkel!


Ügyességi játékok


Törteli Erzsébet

Törteli Erzsébet oromhegyesi kézművesnél a foltvarrástól az ékszerkészítésig mindenféle technikába belekóstolhattak a gyerekek.

— Minden évben kitalálunk valami érdekes foglalkozást a tábor résztvevőinek, fiúknak, lányoknak egyaránt. Nagyon ügyesek, a kisebbeknek segítenünk kell egy kicsit, mindenki próbálkozik, fontos a sikerélmény számukra, a dicsérő szó. Én tizenöt-húsz éve kezdtem el foltvarrni, jelentkeztem egy magyarkanizsai tanfolyamra, magyarországi táborokba is jártam. Babákat, állatfigurákat, kézügyesség-fejlesztő labdákat szoktam készíteni, vásárokon értékesítem őket.


Virágfestészet

Nyilas Leonov Anita és lánya, Sára asztalán rengeteg virág tornyosul, a gyerekkezek pedig szorgalmasan kalapáltak: a virágok ugyanis festenek. 

— A bennük levő színt, nedvességet egy tapadós anyag összegyűjti. Ezt rátesszük egy vágódeszkára, szépen elhelyezzük rajta a kerti vagy a mezei virágok szirmait, letakarjuk sütőpapírral, újságpapírt teszünk rá, és sok aprót koppantunk rajta egy kis kalapáccsal. Nagy türelmet igénylő munka! Az elkészült képeket bekeretezzük, otthon mindenkinél felkerülhetnek a falra. A közösséget így is lehet építeni, összefogva, a gyerekekkel foglalkozva.


Virágfestészet

Ezúttal is rengeteg gyermek szerette volna megosztani velem az élményeit. Íme:

Kiss Emma magyarkanizsai hatodikos: — Azért szeretem ezt a tábort, mert új barátokra tehetek szert, jó kikapcsolódni. Évek óta visszajárok. A kedvenc idei munkám fonaltechnikával készült.

Újházi Zsóka oromhegyesi ötödikes: — Ez az első táborom! Fagyipálcikákból és textilből készítettem egy szép díszt, és nekem is a fonaltechnika a kedvencem, nagyon jó volt a szögeket kalapálni. Agyagoztam is, otthon a polcomra teszem.

Kávai Kiara oromi harmadikos: — Ez a második táborom, szeretek kikapcsolódni, barátkozni. Szeretem a kézműveskedést, az agyagozást és a fonalgrafikát. Készítettem egy karperecet is, egy nyakláncot is fogok még. És nagyon jó mozgásos játékok is vannak.

Vajda Tamás oromi harmadikos: — Most vagyok másodszor ebben a táborban, két évvel ezelőtt is voltam. Otthon is szoktam ügyeskedni, két kutyánk van, azt tervezgetem, hogy építek egy kutyaházat a régi tervrajzai alapján. Nagyon várom a palacsintapartit! A fahéjas-cukros a kedvencem. Ha falánk vagyok, ötöt is meg tudok enni!


Beszélgetőtársaim: Leon, Ákos, Tamás, Kiara, Zsóka és Emma

Katona Ákos oromi ötödikes: — Azért szeretek a táborba jönni, mert jó programok vannak, bár van, amelyik nagyon nehéz! A szögeket fonalazni, no, az nehéz volt! A jin-jangot ábrázoltam. Hogy azt honnan ismerem? Sok mindent tudok az internetről! A virágfestészet is nagyon jó dolog, de ahhoz nagyon gyorsan kell ám hogy járjon a kéz! A korongozás a kedvencem.

Bálint Leon oromhegyesi másodikos: — Most vagyok először ebben a táborban, a korongozás a legjobb, meg minden kézműveskedés. Nagyon várom a péntek esti sátorozást! Az ügyességi játékok is nagyok jók!

Faragó Júlia magyarkanizsai elsős: — Én először vagyok ebben a táborban, nyakláncot, karkötőt készítettem, egyik szebb, mint a másik. Tetszett az agyagozás, és örültem, hogy be lehetett festeni. Sokat hintáztam, és finom meggyes kalács volt uzsonnára.  


Faragó Júlia

A Zengő kézműves-egyesület egész évben részt vesz a községi megmozdulásokon, rendezvényeken. A szülők számára is szervez kézműves-foglalkozásokat havi rendszerességgel, az iskolai életben pedig „órarendszerűen” jelen van. A tábort a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint Magyarkanizsa Önkormányzata és Orom Helyi Közössége támogatta.


Gyerekmosoly


Korongozás


Korongozás


Remekművek

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..