home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Igen?!
(re)
2013.02.13.
LXVIII. évf. 7. szám
Igen?!

Mennyire számít „szent kötelék”-nek a házasság, érvényes-e még a „holtomiglan-holtodiglan” vagy a „boldogító igen”? Erre kerestük a választ a héten.

Február második vasárnapján a házasság világnapját ünneplik világszerte. Harminc évvel ezelőtt, 1981-ben az Egyesült Államokban, Louisiana állam fővárosában Baton Rougebana polgármester kezdeményezte a házasság világnapjának a megünneplését. Célja az volt, hogy megállítsa a házasságkötések számának rohamos csökkenését. Az ötlet azóta elterjedt, és Európában is megünneplik a házasság világnapját.
A mozgalom meghirdetői talán előre látták azt, ami mára már sajnos bekövetkezett, mégpedig hogy az Amerikai Egyesült Államokon kívül sok európai országban is kevesebben élnek házasságban, mint élettársi kapcsolatban. A világnap fontossága abban rejlik, hogy felhívják a figyelmet a gyakori válással végződő házasságokra és arra, hogy az Európai Unió országaiban született gyermekek majdnem egyharmada házasságon kívüli kapcsolatban jön a világra.
Vajon mi a helyzet itthon, mennyire számít „szent kötelék”-nek a házasság, érvényes-e még a „holtomiglan-holtodiglan” vagy a „boldogító igen”? Erre kerestük a választ a héten.

ZEMUNOVIĆ Róbert szabadkai bádogos:
— Házasságpárti vagyok, mert úgy érzem, hogy ha egy háztartásban élünk valakivel, akkor van kivel törődni, van kivel megbeszélni a dolgainkat. Még nem vagyok ugyan nős, de úgy vélem, hogy az én választottam mellettem áll majd jóban-rosszban, és én is őmellette. Fontos, hogy olyan személy legyen, akivel mindent meg lehet beszélni, aki megért és támogat, ha szükségem van rá. Az eddigi leghosszabb kapcsolatom két évig tartott, és együtt is éltünk már, de végül nem lett házasság a dologból. Pedig én szerettem volna, mert nekem a papír igenis fontos! Még várom az igazit. Ha eljön, megházasodom és családot alapítok. A szüleim már több évtizede élnek boldog házasságban, valószínűleg a tőlük látott jó példa tett engem is házasságpártivá.

SZALMA Csaba palicsi villanyszerelő:
— Egy év ismeretség után házasodtunk össze a barátnőmmel, és onnantól kezdve megváltozott mindkettőnk élete. Elkezdtük a közös életünket, egymáshoz alkalmazkodva, veszekedve, de mégis egy jól működő házasságban, amely már 18 éve tart. A gyerekek tervszerűen jöttek a világra, nagyon vártuk őket. Már nagyok, de még most is fogjuk a kezüket — természetesen átvitt értelemben. Mindenben támogatjuk őket, számíthatnak ránk a bajban. Kisebb korukban az éjszakázás miatt szenvedtünk velük, de soha nem éreztük tehernek a szülői szerepet. Nagyon jó a viszonyunk velük, bíznak bennünk, legalábbis remélem, hogy így van... A házasságunk tehát teljesnek mondható, és sokan irigyek is ránk emiatt. Nem is értem, hogy miért bántó némelyeknek mások boldogsága, már csak azért sem, mert mindenki a saját szerencséjének a kovácsa! Egyértelműen házasságpárti vagyok, a vadházasság számomra elfogadhatatlan.

MÁTÉ Erika szenttamási eladó:
— Én nem hiszek sem a szerelemben, sem a házasságban, de a világnapok hatásában sem. Szeptemberben lettem 25 éves, és még mindig nem voltam igazán szerelmes. Ki tudja? Talán már nem is leszek... Egy tartós, laza, de el nem kötelezett kapcsolatról álmodom, amelybe nem fér bele sem az összeköltözés, sem a gyerek, a házasság meg végkép nem. Számomra az lenne a fontos, hogy
a párommal csakis egymásnak éljünk, egymásnak örüljünk, közös programokat szervezzünk. Persze a hűség és az őszinteség fontos számomra, ezért a nyílt kapcsolatot elutasítom, de ha esetleg mégis megunjuk egymást, akkor szakíthatunk egy időre, és ha netán úgy látjuk majd jónak, akkor újult erővel folytatjuk.

TÖRTELI Aurélia hajdújárási kozmetikus:
— Úgy gondolom, hogy a házasság az élet egyik legfontosabb intézménye. A szüleim életközössége láttán én is úgy gondoltam: ha megtalálom a páromat, aki teljessé teszi az életemet, hozzámegyek feleségül. Hisz együtt könnyebb felnevelni a gyerekeket, megoldani a problémákat stb. Kozmetikus lévén sok fiatal lánnyal beszélgetek, és a legtöbbjük már nem arról ábrándozik, hogy milyen álomszép fehér ruhát választ majd az esküvőjére, hanem hogy hol, mely egyetemen tanuljon tovább, és hogyan építse fel a karrierjét. Én házasságpárti vagyok, 15 év után is ország-világ előtt vállalom a páromat.

SIMON Magdolna szabadkai fodrász:
— Kétszer házasodtam, mind a kétszer el is váltam. Valahogy úgy hozta az élet, hogy egyik férjem sem volt számomra ideális társ. Mindkettő csak megkeserítette az életemet, kiszolgáltatta magát. Egyszóval: kihasználták a jóságomat. Ebből lett elegem, úgyhogy most már öt éve egyedül élek. Nem hiszek már a házasságban, még csak az együtt élésben sem. Nem leszek többé senkinek a szolgálója! A lányaimnak is csak azt tudom tanácsolni, hogy jól gondolják meg, mielőtt házastársi kapcsolatba lépnek, hogy a szeretett férfi érdemes-e arra, hogy összekössék vele az életüket.

GYURCSIK Dávid topolyai egyetemista:
— Számomra egyáltalán nem fontos, hogy törvényes házasságban éljek a párommal. Szerintem a boldogság nem a házasságlevél függvénye. Sőt, meggyőződésem, hogy a kötöttségek nélküli kapcsolatok tartósabbak. Valamikor a házasság szent volt, erre nevelték a fiatalokat, így éltek a szülők is, példát statuálva a gyermekeiknek. De ma már egészen más a helyzet. Inkább élek vadházasságban azzal, akit szeretek, mint kötök házasságot egy olyan személlyel, akit nem ismerek eléggé, és akivel néhány hónap múlva elválnak az útjaink. Sajnos, egyre több fiatal házasodik éretlenül, meggondolatlanul, ezért is olyan nagy a válások száma. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..