home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Igazságos gazdasági rendet kell kiépíteni
Tóth Péter
2023.02.27.
LXXVIII. évf. 8. szám
Igazságos gazdasági rendet kell kiépíteni

A tőkés társadalom valójában korábban soha nem látott fejlődést hozott, de csak bizonyos nézőpontból. Egyúttal arra is rá kellett döbbennünk, hogy a piaci folyamatok mindenhatóságába vetett hit nem hozta el az igazi egyenlőséget, az egyenlőtlenséget viszont átstrukturálta.

Vannak kirívó példák, melyek szerint a nincstelenségből valaki a világ leggazdagabbjai közé küzdi fel magát. Az ilyen esetek azonban inkább kivételként erősítik a szabályt. Az iparosítás nyomán kialakuló munkásosztály volt annak idején a legnagyobb elszenvedője az új rendnek. A főleg a marxista filozófia által kizsákmányolónak nevezett rendszer ellenpólusaként született meg előbb a szocializmus eszméje, majd az 1930-as évek válsága után a John Maynard Keynes kritikájára épülő állami beavatkozás elmélete. Keynes a korábbi szabadpiaci fundamentalista elképzelésekkel szemben úgy érvelt, hogy az államnak recesszió idején be kell avatkoznia a gazdaságba. Az így foganatosított intézkedések azonban azt is bebizonyították, hogy a kapitalizmus sikereként definiált szabad kereskedelem egyúttal annak hátulütője is. A gyakorlat azt mutatja, nem lehet szabályok nélküli piacgazdaságot létrehozni. Az utóbbi évek eseményei is szépen megmutatták, hogy az állam nem vonulhat ki teljesen a gazdaságból. A gyakorlatban az is kiderült, hogy a túlszabályozott piac sem működőképes: megöli a vállalkozói kedvet, és az innovációt sem serkenti.

De milyen lehet, illetve milyen lehetne a modern kori megreformált kapitalizmus? Egy ilyen rendszernek egyidejűleg kellene egyfajta globális gazdasági és kulturális rendszerként működnie. A különféle természeti katasztrófák arra is rámutatnak, hogy ideje felfogni, a gazdasági növekedés korlátait a környezeti erőforrások szűkössége állítja fel. A gazdasági irányítás elsődleges szempontja egy ilyen perspektívából nem lehet más — a kisvállalkozói szinttől egészen a nemzeti és a nemzetek feletti gazdaságpolitikákig —, mint a bolygó és a rajta egzisztáló társadalmak egészségének megőrzése, illetve lehetőség szerint a javítása is. „Okos” cégekre, „okos” nemzetállamokra, valamint azok élén olyan képzett és sokoldalú szemlélettel megáldott „okos” vezetőkre van szükség, akik döntéseik meghozatala során nem a hatalom mindenáron történő megtartására törekednek, hanem figyelembe veszik, hogy ők is egy érzékeny egyensúlyon alapuló rendszer részei. Bizonyos nézőpontból ez utópiának is tűnhet. De nem zárható ki, hogy ilyen lesz majd a jövő kapitalizmusa.

Az újkori szemlélet már eltér a neoliberális és a keynesiánus gondolkodókétól is. A gazdaságra egyfajta élő szerkezetként tekinthetünk. Az ilyen szervezetnek az egyre gyorsuló keringését ma már az internet és az ott kialakuló közösségi médiaplatformok javítják. A mai modern kori kapitalizmusban azonban megfigyelhető, hogy az információ és a pénz keringése időnként kórossá válik. Paradox módon éppen a dereguláció révén önmaga serkentette azoknak a pénzügyi központoknak a kialakulását, amelyek a profitot és a megtakarításokat is gyorsan elszívják a periferikus szereplőktől. Így alakult ki egy olyan változata a kapitalizmusnak, amikor egyes hatalmas szereplők már túl nagyok ahhoz, hogy a piaci körülmények között esetenként természetesnek számító bukásuk, tönkremenésük megengedhető legyen.

Mindazonáltal a robotizáció, az automatizáció, a mindenre kiterjedő gépesítés egészen új dimenziókat nyithat meg. Világunk viszont a jelek szerint egyelőre nem valamiféle békés konszolidáció irányába tart. Mindez pedig sajnos nemkívánatos negatív folyamatok elindítója lehet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..