home 2024. június 14., Vazul napja
Online előfizetés
„Igazság, hazugságok, Diana” — avagy ki is Harry herceg édesapja?
MTI
2014.12.28.
LXIX. évf. 52. szám

„Igazság, hazugságok, Diana" — ezzel a címmel mutat be januárban az egyik legnevesebb londoni színház egy új darabot, amely feleleveníti azt a régi és sokszor cáfolt pletykát, hogy Harry herceg édesapja valójában a néhai hercegnő egyik volt szeretője.

A 30 esztendős Harry herceg Károly brit trónörökös és az 1997-ben elhunyt Diana hercegnő másodszülött fia, és jelenleg a negyedik a brit trónutódlási sorban. Diana 1981-ben házasodott össze Károllyal, II. Erzsébet királynő legidősebb fiával, aki 88 esztendős édesanyja után a trón első számú várományosa. A hercegnő azonban már a világraszóló botrányokkal tarkított házasság első éveiben, az 1980-as években intim kapcsolatba keveredett James Hewitt egykori katonatiszttel. Diana a házasságtörést nyíltan el is ismerte a vele készült, 1995-ben sugárzott, világszerte hatalmas botrányt kavart BBC-interjúban, amelyben egyebek mellett megkérdőjelezte férje alkalmasságát is az uralkodásra.

Diana és Hewitt viszonyának a brit monarchiát alapjaiban megrendítő botrány mellett volt egy igen kellemetlen utóélete is: az a széles körben terjengő pletyka, hogy Harry hercegnek Hewitt, és nem Károly az apja. A szóbeszéd terjesztőinek muníciót adott, hogy Harry meglehetősen hasonlít az egykori katonatisztre; különösen kirívó mindkettőjük vörös haja. A pletykát azonban már számtalanszor cáfolták. Diana egyik volt barátnője és közeli bizalmasa, Simone Simmons már tíz éve megírta Diana: The Last Word (Diana: az utolsó szó) című könyvében, hogy amikor a pletyka terjedni kezdett, személyesen Fülöp herceg, a királynő férje rendelte el őrjöngve, hogy Harryn végezzenek DNS-vizsgálatot. Ez legalábbis a Diana állításaira hivatkozó Simmons szerint Harry 11 éves korában meg is történt, megnyugtatóan tisztázva, hogy az ifjú herceg nem a félrelépés „gyümölcse".

A pletykát azonban most feleleveníti a Truth, Lies, Diana című darab, amelyet január 9-én kezdenek játszani a londoni Charing Cross színházban. A szerző, Jon Conway a The Daily Telegraph című tekintélyes brit napilap online kiadásának vasárnapi beszámolója szerint két évig tartó interjúsorozatot készített a most 56 éves James Hewittal, aki állítólag jóváhagyását adta a színdarab tartalmára, és azokra a kijelentésekre is, amelyeket Conway a darabban az egykori hercegnői szerető szájába ad.

A mű egyik jelenete azt ábrázolja, amint Hewitt interjút ad egy újságírónak akit Conway maga személyesít meg, és kijelenti, hogy viszonya Dianával Harry születése előtt több mint egy évvel kezdődött. „Na most ez persze még nem bizonyítja, hogy én lennék (Harry) apja (...) csak éppen ez a kellemetlen igazság" — hangzik a darab talán leginkább „robbanásveszélyes" mondata.

A királyi család ügyeinek bennfentes ismerői mindazonáltal már régóta teljes képtelenségnek nevezik a szóbeszédet, és konszenzusos az a vélemény, hogy Diana és Hewitt viszonya legkorábban 1986-ban, Harry születése után két évvel kezdődhetett. Penny Junor, Harry életrajzírója a Telegraphnak nyilatkozva kijelentette, hogy James Hewitt 1984-ben „még meg sem jelent a színen".

Junor, aki éppen most készült el a herceg új életrajzával, felidézte azt is, hogy a News of the World című egykori vasárnapi brit bulvárlap — amelyet néhány éve egy súlyos telefonlehallgatási botrány miatt megszüntettek 2003-ban hozzájutott Harry egy hajtincséhez, amelyen DNS-vizsgálatot végeztetett, és az eredmény egyértelműen kizárta, hogy Hewitt lenne a herceg édesapja.

Ugyanabban az évben ezt Hewitt személyesen is cáfolta, kijelentve egy interjúban: Harry születése után nem sokkal találkozott először Dianával.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..