Igazi tél

Igazi tél

Abban szinte mindenki egyetért, hogy a karácsony hó nélkül nem az igazi. Az utóbbi esztendők és évtizedek eléggé foghíjasak voltak ilyen szempontból is. Nemcsak a karácsony, illetve az újesztendő környékén maradt kopár a táj, hanem szinte egész teleken át.

A mai gyerekek már a szüleiktől sem hallhatnak sok mesét, történetet, élményt a hatalmas hóbirodalmakról, inkább nagyszüleik emlékezetében bízhatnak.

Hol vannak már azok a telek, amikor alagutat kellett vájni a járdák, utcák felett tornyosuló hóhegyekben, amikor házak, falvak kerültek hosszú időre a hó fogságába, és katonai járművekkel próbálták járhatóvá tenni a közutakat? Térségünkben legutóbb talán 1986-1987-ben volt igazi tél. Akkor a szélfútta helyeken csaknem kétméteres hóréteg alakult ki, és hetekre megbénult a közlekedés. A hatalmas havazást a farkasordító hideg tette még félelmetesebbé, esténként nem volt ritka a -30 ºC-os hideg sem, és még márciusban is mértek —20 ºC-ot.

Az 1987. évi nagy tél azonban eltörpül a világ legjelentősebb havazásai mellett. 1888-ban az Egyesült Államok északkeleti részén a „nagy fehér hurrikán” néven elhíresült természeti katasztrófa csapott le, 1913-ban pedig szintén Észak-Amerikában a Nagy-tavak környékén pusztított az a hóvihar, amelynek következtében tizenkilenc hajó vált a tíz méter magas hullámok martalékává.

Természetesen minél magasabban fekszik egy terület, annál hatalmasabb hótakaró borítja. Így van ez az úgynevezett japán Alpokban is, ahol egy-egy kiadós havazás után akár húsz méter magas torlaszok is kialakulhatnak. A Tateyama-Kurobe alpesi utat nemes egyszerűséggel csak hóútnak nevezik, mivel olyan magas hófalak képződnek mellette, hogy markológépeknek kell előkészíteniük a terepet.

A kis világ körüli kiruccanás után, visszatérve térségünkbe, sajnos az idén sem számíthatunk hatalmas karácsonyi hótakaróra és hangulatos, hófedte tájra, de békés ünnepekre talán.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Igazi tél
Heti Jegyzet
Igazi tél
Heti Jegyzet
Facebook

Támogatóink