home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Ifjú környezetvédők Nagykikinda képviseletében
(monaRa)
2013.07.03.
LXVIII. évf. 27. szám
Ifjú környezetvédők Nagykikinda képviseletében

A Sajó Károly Kárpát-medencei környezetvédelmi csapatversenyen sikeresen szerepelt a nagykikindai Fejős Klára Általános Iskola csapata: Gyuránki Leonóra (8. osztály), Letonai Beáta (8. osztály) és Lénárd Orsolya (7. osztály), valamint felkészítőjük és vezetőjük, Volaš Cibula Eleonóra, az iskola földrajz szakos tanárnője.

A versenyt a KŐRIS Környezeti Nevelési Versenyszervezési Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft., Győr Megyei Jogú Város, a TermészetBÚVÁR Alapítvány, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága és a Magyar Földrajzi Társaság hirdette meg.
A verseny három fordulóból állt. Az elsőben egy központi témát kellett feldolgozniuk a csapatoknak Környezet és fenntarthatóság címmel. A Természetbúvár folyóirat cikkeiből, valamint az 5—8. osztályos tananyagból összeállított biológia-, kémia- és földrajzkérdésekre kellett választ adniuk a versenyzőknek. A levelezőfordulóban a nagykikindaiak remekeltek — első helyezést értek el.
A második forduló a területi elődöntő volt. Újvidéken tesztet írtak a csapatok, valamint plakátot kellett készíteniük 2012 a világörökség éve Magyarországon címmel. Az utóbbira a Facebook közösségi oldalon lehetett szavazni. Az első három helyezett automatikusan továbbjutott, két további csapatot pedig a bírálóbizottság választott ki. A versenyzőknek kiselőadást is kellett tartaniuk, illetve 5-10 perces prezentáció során bemutatniuk lakóhelyük és környékének természeti értékeit, illetve környezeti problémáit, azonkívül szólhattak a klímatudatosságról, energiatakarékosságról, egészségvédelemről (táplálkozás, háztartás, munkahely, közlekedés, szabad idő, tudatos fogyasztás, anyagtakarékosság, reklámok, média stb.) is. Nóra, Beáta és Orsi ebben a fordulóban is diadalmaskodtak — ismét az első helyen végeztek. 
A harmadik fordulót, a Kárpát-medencei döntőt, Győrben tartották meg. Ezúttal is volt írásbeli és szóbeli megméretés, illetve a Fertő-Hanság Nemzeti Park által szervezett és lebonyolított terepgyakorlaton is részt kellett venniük a lányoknak. A csapatok csaknem egy egész napot töltöttek a Nemzeti Parkban, és sok tapasztalattal, új ismerettel gazdagodtak. A szervezők oklevéllel, emléklappal, ajándékkal, könyvvel kedveskedett a résztvevőknek, Lénárd Orsolya pedig kiérdemelte a legjobb előadónak járó díjat. Az egyik legjelentősebb ajándék a Nemzeti Parkból kapott tölgyfa volt, melyet később elültettek Nagykikindán.
A csapat reméli, hogy ezzel jó példát mutat, és sikerült felhívnia a figyelmet a környezetvédelemre. Ezt mindenki akár azzal is kezdhetné, hogy bevásárlásra vászontáskát visz magával, hogy minél kevesebb műanyag tasak kerüljön a háztartásokba. A lányok aggódnak a városuk tisztaságáért, és rendkívül fontosnak tartják a szelektív hulladékgyűjtést.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..