home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Időutazás két keréken
Martinek Imre
2021.10.24.
LXXVI. évf. 42. szám
Időutazás két keréken

1975. október 24-e volt az utolsó gyártási nap a csepeli motorkerékpárgyárban. Addig a napig (1928-tól kezdődően) csaknem 700 000 motorkerékpár készült el ebben az üzemben. A néhai és szép emlékű, egyébként a járható utat kitaposó Weiss Manfred Acél- és Fémművek Rt. kései jogutódjában. Legalábbis a helyszínen megkapott információk szerint.  

A fenti adatokra történetesen nem a világhálón bukkantam rá, hanem egy alkalmi, Hungarian Vintage Motorcycle elnevezésű kiállításon. Jelen esztendő áldás havának huszonegyedik napján. Budán. A Kolosy tér BKK-s megállóhelyének vonzáskörében.

„A motorkerékpárgyár vezetői tudták, hogy komoly befektetések és fejlesztések nélkül aligha tudnak versenyképes típusokat előállítani. A szovjet export is drasztikusan lecsökkent, így a gyár vezetősége 1975-ben úgy döntött, hogy végleg beszünteti a motorkerékpár-gyártást.”

A molinón (akkor és ott!) közzétett szövegből, mely természetesen az előzményeket is szabályosan megidézi, félreérthetetlenül kiviláglik, a vég előszele tulajdonképpen már a ’60-as években megérkezett. Noha akkortájt a gyártósorról az „a korszerű, dinamikus, szép vonalvezetésű P-sorozat” került le, mely játszva „fel tudta venni a versenyt a legjobb kelet-európai motorokkal”. Sajnos, mint kiderült, „nyugaton már nem volt elég modern, a szovjeteknek pedig túl drága volt”.

Noha ezen ágazat szerelmeseinek sokkal több adat áll(t) rendelkezésére, múltvallató jegyzetünkben ezúttal mégis inkább a fotóknak szavaztunk tágabb bemutatkozási lehetőséget.   

WM Csepel 100 „Nikkeltankos”, „Betekerős Csepel”; gyártási év: 1937; motor: 98 cm³; teljesítmény: 1 kW (2,3 LE)

BMW R51/3; gyártási év: 1951; motor: 494 cm³; teljesítmény: 18 kW (24 LE)

Triumph T110; gyártási év: 1958; motor: 650 cm³; teljesítmény: 33 kW (45 LE)

Jawa 350, Velorex oldalkocsi és PAV 40 utánfutó

Pannónia P10H motorkerékpár; motor: 247 cm³; teljesítmény: 18 LE

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..