home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Idomított lények a ketrec mindkét oldalán
Bíró Tímea
2021.07.10.
Idomított lények a ketrec mindkét oldalán

Hernyák Zsóka egyedi hanggal debütált 2017-ben a Morze című prózakötetével a vajdasági magyar irodalom palettáján. Azóta is sokan szeretik, olvassák őt, lesik a szövegeit a folyóiratokban, és már nagyon várták az új kötetét, mely szintén a zEtna Kiadó gondozásában látott nemrég napvilágot. A Vadas címet viselő könyv első bemutatóját Zentán tartották meg, mi is ott jártunk.

Amikor a Híd folyóiratban elolvastam Hernyák Zsóka Elefánttemető című novelláját, akkor teljesen ledöbbentem, hogy ennek a bátor és szókimondó, fiatal szerzőnek ilyen hangja is van, és még inkább vártam az új könyvét.


Döme Szabolcs és Hernyák Zsóka

A forró, júniusi délutánon a Zentai Alkotóházban találkoztunk, ahol Beszédes István, a zEtna igazgatója elmondta, hogy a Beszélgetések a vulkán alatt elnevezésű programsorozat keretében lett bemutatva a várva várt kötet. A szerzőt a könyv szerkesztője, Döme Szabolcs prózaíró kérdezte. A kötet tizennyolc novellája közül több történet már várja egy ideje, hogy könyv formájában is megjelenhessen, hiszen évekkel ezelőtt megíródott, csak nem került bele a Morzéba. A fiatal, szabadkai író elmondta, hogy az első kötete sokkal homogénebb a másodikhoz képest. A koncepciója, hogy a tizennyolc történetben tizennyolc állat, ketrec/kifutó szerepel, idővel született meg. A novellákban az állatok ürügyként vannak jelen, hogy kiderüljön, hozzájuk képest milyen az ember. Az állatok hozzávadulnak az őket néző emberekhez. A szerző elmondta, hogy az idomított állatok mellett az emberek is idomítottak, és ez frusztrációt szül bennük, ami különféle testi megbetegedésekhez, panaszokhoz, őrülethez vezet. Hernyák úgy látja, hogy kontrollvesztett momentumokról szólnak a Vadas szövegei. Döme szerint a könyv visszatérő motívuma a test, és ennek kapcsán a szégyenérzet is felmerült a beszélgetés során. Hernyák Zsóka elmondta, hogy ha meg kellene határoznia, hogy az ő testében hol lakik a szégyen, akkor a gyomorszájat választaná.


Jó étvágyat!

A könyv szerkesztője az alkotási folyamatról is kérdezte a szerzőt, aki elárulta, hogy amióta teljes munkaidőben dolgozik, azóta nehezebben születnek meg a szövegek, de nem szeretné elengedni az írást, formában akarja tartani magát. Elmondta, hogy az utóbbi időben a horror érdekli leginkább, és jelenleg Stephen King műveit olvassa legszívesebben. Az inspiráció kapcsán kiemelte, hogy a düh kiváló motiválóeszköz, de a szövegek egy része olyan régi, hogy nem is emlékszik, milyen indíttatásból íródtak meg.

A Vadas borítóját Lázár Tibor készítette, ennek apropójából a beszélgetést a képzőművész kivetített illusztrációi és a kötetből kiragadott Hernyák Zsóka-sorok kísérték, remekül kiegészítve egymást. Ismételten egy nem hivalkodó, ám mégis figyelemfelkeltő könyvtárgyat tarthat a kezében az olvasó, és Hernyák Zsóka hangját ismerve be fogja szippantani ez a világ. Ne féljünk az állatoktól, vegyüljünk el közöttük!

A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..